Reviews PES 2013 - Aftonbladet ger bra betyg!

34 kommentarer


Uppdaterat 5/10: "PES 2013 - Siktar mot stjärnorna, storstilad comeback för Konamis klassiker." så inleds recensionen av Jonas Högberg på Aftonbladet. Aftonblaskan har inte bra koll på PES, kanske mest för att deras tidigare recensent verkligen hatade PES-varumärket av okänd anledning, men nu har man verkligen spelat igenom spelet. 4/5 i betyg, läs recensionen här.

Uppdaterat 1/10: Hallandspostens recensent slår till med en klyscha "Det mesta är sig likt" men avslutar mer öppnande med "Min reservation för bedömningen av spelläget kvarstår. Det kan vara en vanesak vilket spel man föredrar." Läs Björn Bråfeldts recension här. Betyg 3/5.

Uppdaterat 27/9: "För lite av det goda" skriver skillpoint i sin recension och fortsätter sedan "Jag är förälskad i Pro Evolution Soccer 2013, men anar redan nu att det endast kommer att plockas fram när det just är fotbollskväll inför en Champions League-match med grabbarna." Betyg 3/5. Läs Lars Jensens review här. 

Uppdaterat 26/9: Sajten Powergamer har spelat PES 2013 och mannen bakom recensionen heter Xavier Ladu. Så här skriver han bland annat "Utvecklingen har istället skett på fotbollsplanen och hoppet från PES 2011 är så pass stor att jag glädjs med hur Konami satsat på den delen. Många gånger känns det som att spelarna i FIFA flyter på planen där PES mer satsat på att försöka simulera sporten och alla som spelat fotboll, vet att det är långtifrån enkelt att springa med en boll." Följ länken för att läsa reviewn.

Uppdaterat 25/9: IGN Sverige. Jesper Englin skriver "Årets upplaga av PES är en något spretig blandning av utmärkt spelmekanik och dammig presentation, de flesta saker utanför spelet på planen känns stela och i behov av en renovering men spelkänslan är mitt i prick." Spelet får 8.5 av 10. Läs Jeppes review.
 
Uppdaterat 23/9: FZ (Fragzone) har recenserat PES 2013 och ger det 4/5 i betyg. De skriver bland annat "Bollfysiken är fantastiskt mycket bättre än vad den tidigare varit. Distansskotten är tyngre, inläggen skruvar sig verkligare och bollens studs går att beräkna på ett annat, bättre sätt." Läs Michael Gills recension här.
 
Uppdaterat 17/9 16:10: - Erik på Level7 har släppt sin recension av PES 2013. Han är först i Norden med det."I år är det tydligare än någonsin när Konami satsat på att grotta ner sig i spelet på plan i så många små detaljer att bara de mest hängivna hittar och använder alla." Av Level7 får PES 2013 betyget 8/10.



Den här veckan är kanske den mest intressanta för PES-fans sedan PES 2008 kom ut till PS3. Demon till PES 2013 har glatt många, både nya som gamla lirare. I spanska tidningar har spelet redan fått bra betyg. Jag inväntar med spänning fullversionen.

I helgen var det VM i PES i Madrid för spelare och inbjudna journalister. Tyvärr var jag inte inbjuden, egentligen inte så konstigt efter att jag framfört viss kritik angående Europachefens och dennes kollegors kompetens i samband med att jag slutade 2011. Om Norden omdirigeras till att vara en del av det enade kungadömet istället för Deutschland über alles så finns det kanske en väg tillbaka.

Här på bloggen fokuserar vi på nordiska reviews. Erik på Level7 skrev för någon vecka sedan en preview och han har även hunnit med en intervju med Konami som gjordes i Madrid. Jag har även hittat en preview av Tomas Nilsson på FZ. Jag kommer dammsuga det nordiska nätet efter recensioner och i första hand svenska.

Ha en trevlig vecka!
 
1 Hasse:

skriven

Hej
vet du om man kan välja mer än ett lag i ML eller om man kan ta "human control" över lag man möter i ML?

Försöker hitta ett sätt att komma runt skiten med att Konami plockat bort League Mode...

Går det att välja Konami Cup, plocka ut 20 spanska lag och bara välja en enda grupp med hemma och bortamöte?

TACKSAM FÖR SVAR

2 Caniggia:

skriven

Man ska kunna köra en sorts league mode under ML mode. Vet inte om man kommer att kunna ta kontroll över annat än laget man väljer från start.

3 Hasse:

skriven

Alltså, det jag menar är om jag och en kompis kan välja varsitt lag i ML???

Eller om bara en av oss kan välja ett lag kan då den andre ta kontroll över mina motståndare???

4 Irriterad:

skriven

dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd

5 Anonym:

skriven

Tjena Caniggia ;)

mycket har sagt om Konamis senaste bomb att ML är ändrat och avsaknaden av en ren ligaform i league mode...

När spelkänslan äntligen är sorterad och gjort en ordentlig comeback så möts vi av den här besvikelsen att dem gjort ändringar INGEN bett om och som förstör spelglädjen för de allra flesta av oss....sättet dem gör det på gör en så förbannad så det inte är klokt......vissa kan säkert leva med att Messi springer runt i Nike mercurial vapor skor men de flesta av oss kommer bli tokiga. En av anledningarna till att vi älskar PES är pga edit mode och många av oss är extremt noggranna med att rätt spelare har rätt skor, det är en självklarhet.....att spelare i ML inte kommer ha rätt skor framförallt inte motståndarlaget blir lidande för den estetiska helhetskänslan.....som är underskattad.....

6 Anonym:

skriven

Att lag har riktiga logos, kläder, spelaransikten, player-ID, fotbollsskor som i riktiga livet är ofta lika viktig som en välfungerande och tillfredsställande spelkänsla.....

Att jag inte kommer kunna köra en liga med säg PSG där alla har sina riktiga skor, visst jag kan vinna till skor....men dem där förbannade japanerna har fått allt om bakfoten, det som driver oss i ML är inte viljan att alla spelare ska få rätt skor i slutändan genom att vinna skor....utan det är spelar utveckling, titlar, spelarköp och taktiska utföranden med mera....dvs verkliga faktorer......och det stör mig för detta är ingen PR grej eller nån annan vältänkt grej......sanningen är att dessa spelmissbrukande japaner (Konami) älskar sina spelautomater och alltid har velat inkorporera den arkad känslan i PES....tex har man kunnat köpa löjliga frisyrer och prylar i PES shop genom åren medan fifa går från klarhet till klarhet i sin strävan att uppnå den mest realistiska spelupplevelsen utanför planen i sin league mode....

.....

7 Anonym:

skriven

Varför ha CL med allt vad det innebär i autenticitet när annat ska vara så fake som skor?????

Denna gången........denna gången har Konami gått för långt.......alldeles för långt...det går inte att beskriva sin frustration efter att ha varit lojal i alla dessa år är detta tacket man får, tydligen trodde dem väl att man stannat för att man kunde ge Messi en tjej frisyr och spelat match med ett hästhuvud

8 Anonym:

skriven

Varför ha CL med allt vad det innebär i autenticitet när annat ska vara så fake som skor?????

Denna gången........denna gången har Konami gått för långt.......alldeles för långt...det går inte att beskriva sin frustration efter att ha varit lojal i alla dessa år är detta tacket man får, tydligen trodde dem väl att man stannat för att man kunde ge Messi en tjej frisyr och spelat match med ett hästhuvud

9 Anonym:

skriven

Denna gången........denna gången har Konami gått för långt.......alldeles för långt...det går inte att beskriva sin frustration efter att ha varit lojal i alla dessa år är detta tacket man får, tydligen trodde dem väl att man stannat för att man kunde ge Messi en tjej frisyr och spelat match med ett

10 Caniggia:

skriven

Hej Anonym,

Jag tror inte vi ska dra för stora växlar angående vad som är borta eller inte förrän vi har smakat på soppan. Det kan nämligen dölja sig en helt annan värld i det här spelet än vad man tror. Spelet bör faktiskt spelas trots alla rykten endast för att upplevelsen på plan är gigantisk.

Till nästa år fimpar man nuvarande grafikmotorn och går över till http://www.youtube.com/watch?v=yhDZDgyrTLc&feature=relmfu om de kan föra över samma spel till denna motor så kommer PES vara långt före EA på fotbollsscenen. Let's hope so!

11 Hasse:

skriven

Caniggia:
Dra för stora växlar - skojar du!?!?

Konami har ju de facto tagit bort League Mode, vilket är åt helvete!

Som sagts innnan - varje år tar de bort något fullt fungerande helt utan anledning

12 Hasse:

skriven

Det finns något i Edit Mode som heter League structure, det har inte funnits tidigare - kan det vara lösningen på hur man skapar sin liga för Serie A, La Liga etc???

Har inte spelet än själv så jag kan inte testa

13 P:

skriven

Är det någon som fått tag på spelet redan? Via exempelvis fysisk butik. Har en bekant på webhallen och de fick in spelet igår men enligt hemsidan finns det inte ute i butikerna än...

14 Svar till Hasse:

skriven

Tyvärr så gäller det bara ligorna i Master League och Become a Legend.

Tråkigt!

15 Hasse:

skriven

Man kan ju skräddarsy sina egna cuper i Edit Mode

Hur många lag kan man stoppa in som mest i en cup - någon som vet?

16 Caniggia:

skriven

Man brukar kunna ha som högst 32 lag med i en cup om jag inte har fel.

17 Hasse:

skriven

32 max, men kan man välja bara en grupp?

18 Anonym:

skriven

Faktum är att PES 2013 är det bästa PES någonsin, spelkänslan är i en klass för sig.....och spelet bör köpas OM man är redo att acceptera att Konami spottar en i ansiktet för att man har visat lojalitet....

Åtminstone......åtminstone borde dem ha hjärta nog att släppa en patch som gör att man åtminstone kan göra en vanlig liga utanför ML mode.......som det är nu är det enda sättet att köra en liga ML och då måste man genomgå den nya skoupplåsningsprocessen....hur man än vrider och vänder kommer man inte ifrån det faktumet....Inte nog med att ML är på många sätt fördärvad för många, de allra flesta enligt dem flesta röster på WENB som troligtvis är den största community sidan för PES fan i världen....Så kan man inte köra en vanlig liga som man har kunnat göra fram tills nu :-(

19 Anonym:

skriven

Jag bara sneglar åt FIFA:s håll och ser hur långt de går för att tillfredsställa sina fans med en verklig spelupplevelse, framförallt i sin league mode...(ML-mode)

Detta handlar faktiskt inte om vad som händer på planen för där är vi nöjda.....detta handlar om att vi blivit bespottade i ansiktet genom att inte ge oss några alternativ till det nya ML överhuvudtaget......Konami i all ära men är det så man visar sin tacksamhet för de lojala fans som genererat deras lön när det var som mörkast.....

20 Anonym:

skriven

Det är inte att dra för stora växlar, hade det varit att man hade tagit bort en mindre grej i spelet som påverkar marginellt hade det aldrig blivit en sådan uppståndelse.....Varje år är det en onödig förändring....något man plockat bort och missunnat oss trotjänare för att ledningen i Konami bara "kände för det".....

21 srildo:

skriven

seriöst alltså, betyder skor, ligor osv nåt för folk öht? jag rör inte spelet om jag inte har en polare att spela emot, eller lira live. datorn kör man bara inte emot, barn gör det.

njut av ett spel som man är en del av, skit i skor o frillor o ligor ffs.

22 Hasse:

skriven

srildo:
håller med - spelar bara mot kompisar.
Men för helvete - då ska man kunna välja varsitt lag och spela liga

inte sitta och traggla träningsmatcher!!!!

23 Anonym:

skriven

@ Hasse

Helt rätt Hasse du e helt inne på rätt spår ;)

24 Rune:

skriven

Sanslöst idiotiskt beslut av Konami att plocka bort leagueläget som genom alla tider varit en självklarhet i så gott som alla fotbollsspel, åtminstone i både PES och FIFA. Jag fattar inte hur de resonerar därborta i Japan.

Jag har alltid varit trogen PES-serien och köpt varje årgång sedan PES5, men spelet känns nu så fattigt på spellägen och funktioner att jag nu börjar föredra FIFA istället. Den spelserien har förvisso sina irriterande brister men där kan man åtminstone spela liga och lägga in obegränsat med egen musik och klackljud, något som höjer atmosfären enormt och borde varit en självklarhet även i PES.

Det händer alldeles för lite i PES-seriens utveckling. Under alla dessa år borde Konami hunnit inkludera både inomhusfotboll, beachfotboll, snöfotboll, damfotboll, möjlighet att spela som domare, minigames i träningsläget såsom "kvadraten", "pricken" och en massa annat. Men för varje år plockar Konami hellre bort spellägen än lägger till nya.

Blir inget PES-köp i år för min del.

25 Caniggia:

skriven

Liga och communityläget kommer tillbaka. Det jag tror är att de har gjort en missbedömning och trott att det är bättre att alla ligor och stats förs över till Internet så att fler människor använder deras app. Helt klart ett felbeslut eftersom man inte ska behöva gå in på nätet när man spelar 3-4 polare hemma i soffan. Det måste man kunna se live på burken. Jon Murphy har redan feedat detta till teamet.

26 Emil:

skriven

Kan inte någon fixa en allsvensk optionfil till årets spel?

27 Rune:

skriven

Kommer liga och communityläget komma tillbaka tidigast till PES2014 eller finns nån chans att det fixas snabbt med en DLC?

28 Svar till Rune :

skriven

Jag har sett repliker som vissa besvikna pes spelare har fått av Konami när de skrivit klagamål och svaren bekräftar hur oviktig Konami tycker league och comunnity är för spelet. Möjligheterna att de kommer tillbaka i år är väldig osannolika. Om man inte gillar att spela online eller har tiden att spela genom master league så är pes 13 inte ett spel jag skulle rekommendera.

29 Joe:

skriven

Jag kan bara inte acceptera Konami sätt att resonera! Om de inte tänker förbättra eller ändra just någonting i ett uppskattat spelläge kan de väl göra det enkelt för sig o använda samma som föregående år. Istället görs det om till det sämre, bra funktioner tas bort och nya meningslösa funktioner som ingen har bett om läggs till. Eller så tas spellägen bort helt och hållet.

Och sen undrar man ju om Konami över huvud taget känner till hur ett ligasystem fungerar utanför planen. I Master league ligger nästan alltid landskamperna en eller två dagar före match satt spelarna alltid är ospelbart trötta lagom till matchen. trots att det kan vara 10 dagar mellan två matcher så tenderar landskampen att dagen innan match. VARFÖR!! Dessutom är landskamperna ganska meningslösa då det inte går att se varken resultat eller hur ens spelare gjorde ifrån sig, allt man får veta är att de har spelat landskamp (alla verkar ju vara med i landslaget) och att de är trötta.

Det är svårt att njuta av att mactherna är bättre än någonsin när allt runt om kring är sämre än någonsin.

Möjligen att Master league online är bättre än förra året men det är ändå inte bra. För att ett spelläge ska vara riktigt roligt i långa loppet så behövs det i min mening statistik.
Jag vill ha en tabell, jag vill kunna göra tre mål med en spelare o veta att statistiken sparas, att han klättrar i skytteligan.
Det känns liksom meningslöst att spela match efter match när allt runt omkring är så innehållslöst.
Jag skulle inte spela ett rollspel bara för att fighterna är bra men spelet i övrigt inte är det tex.

Så jag kan verkligen inte förstå hur de tänker. De har ju lyckats med den svåraste biten, att göra en fantastisk matchsimulator.
Den andra biten handlar ju i stora drag om vad de väljer att lägga in för matchlägen och vilka funktioner som ska vad med.
Det är i mitt tycke den biten de brister på. Konami verkar ju inte ha någon koll alls på vad spelarna vill ha. I princip allting utan för matcherna är ju sämre nu än det det var i pes6, och det blir bara sämre för varje år.
Titta bara på kameravinklarna i repriserna som tillkom i och med pes2012 när man inte längre kan styra vinklarna som man vill, har svårt o se att någon tycker det var en förändring till det bättre.

Det går helt enkelt inte att ha roligt med pes när det ända jag tänker på när jag spelar är hur mycket bättre det kunde ha varit och borde ha varit. Ända gångerna man har riktigt roligt med pes är när man spelar några vänner i samma rum, vilket händer någon gång om året. Och då kan man inte längre göra en egen liga ens.

Pes lär tappa spelare men det är inte fansen som sviker Konami, det är Konami som år efter år sviker fansen.

Tack och adjö Pes!

30 Henry:

skriven

Hej,
Jag måste säga att spelkänslan på årets bäst är den bästa som har gjort någonsin! Att lag har riktiga logos, kläder är det enda som fattas. sen ger jag det 9/10. Nu kommer min fråga.....en fråga som säkert berör fler än bara mig. Är det någon som har en patch eller optionsfil till lagen som inte har sina riktiga namn och tröjor ( Premier league) bla. Skulle vara oerhört tacksam.

31 Robin:

skriven

Henry: http://winningelevenblog.com/blog/wenb-eu-base-option-file/

Denna kör jag, riktigt bra!

32 Henry:

skriven

Tusen tack Robin!!!!!

33 Linus:

skriven

Väl rutet Joe! En annan går över till FIFA nu. Trött på att bli sviken av Konami.

34 Pool:

skriven

Är det nån som vet om man kan föra över tex aik från pes 2012 till pes 2013? Och hur isf,