Automatiken i PES gör spelet till ett sämre spel än vad det skapats för.

2 kommentarer
PES 2013 med automatiska inställningar för passningar och skott är jämförbart med att kunna släppa ratten när man kör bil. En sjukt förenklande funktion för bilföraren, men skulle man då inte lika bra kunna ta buss eller taxi? Vi som spelar PES manuellt kör alltså vår bil själv medan de som spelar auto sitter längst bak i bussen/taxin och tittar på utsikten. Det är min poäng med den här texten. Enjoy.

För att pina mig själv som en bränd marshmallow som glömts kvar vid den brinnande elden, fortsätter jag spela PES 13 online. Jag gör det mot vilka som helst online (quick matches) och mot vilka som helst inställningar (allt från manuellt till auto 4). Det är en otroligt jobbig upplevelse för jag vet att jag alltid är i ett miserabelt underläge redan från början. Dessa minus i orginalspelupplevelsen har jag kommit fram till.

När jag skriver orginalspelupplevelsen så menar jag på att Konami först har skapat det helt manuella spelet och sedan satt in vissa förenklingar i spelmekaniken för att göra det enklare för spelaren. Det är för mig helt otroligt hur man kan stycka upp ett spel och förstöra orginalupplevelsen så som de har gjort. De som tagit dessa beslut borde inte få äta annat än kinesiskimporterat ris resten av sina liv.

Nåväl, här kommer lite av fördelarna som autospelarna har...

Passningar på auto ...
- går i princip alltid fram till mottagaren
- har alltid perfekt kraft för att nå sin mottagare på rätt sätt.
- gör att vissa animationer hoppas över och gör spelet snabbare.
- går förbi motståndarens spelare i vitala lägen trots att de står rätt för en brytning.
- får mottagande spelare att i princip alltid röra sig så att en markerande försvarare inte hänger med lika bra. (speciellt märkbart på throughbollarna till Ronaldo)
 
Skott på auto...
- ställer in siktet på mål, oavsett vilken vinkel du befinner dig i.
- ger dig en fördel i 50/50 situationer där bollen inte tillhör någon eftersom du i princip bara kan trycka på knappen och hoppas att din spelare är först för att få till ett snabbt skott på mål.
 
Finns det någon nackdel med autospelandet då? Ja visst gör det det.

- Det är lätt att läsa nästa passning (men tyvärr är det lika svårt att bryta den då ovanstående mekanik med skott och passningar träder i kraft)
- Det är en overklig sorts fotboll som inte har med orginalkonceptet från Konami att göra då deras skapelse har utgått från helt manuella kontroller.
- Det tvingar fram ett mekaniskt och repeterande spel hos de som spelar PES vilket inte bara förstör upplevelsen för de som spelar fotboll utan också för de som bara är åskådare i en PES-match. 

Tyvärr har detta fenomen funnits med spelserien ända tillbaka till seriens begynnelse. Tidigare kändes det kanske inte lika mycket utan det framgick tydligt och mest genom de så kallade cutback inläggen. Effekten av dessa har kraftigt reducerats men istället har det blivit tydligare i det vanliga spelet från mittfält till anfall.
 
1 Carlos:

skriven

Det är sådan enorm skillnad med manuella kontroller, helt fantastiskt mycket svårare och roligare spel.
tack för tipset, men varför finns det ens automatiskt? obergripligt.

2 Caniggia:

skriven

Ja du, den frågan kan vi bara ställa till en allmän grupp av spelare som vill ha utdelning på sina chanser och passningar. Det mest värdelösa i hela uppnystandet av automatiken är att Konami i sin egna PES League tävling låter folk spela på ett sätt där spelet inte kommer till sin fulla rätt. Det är obegripligt och oförklarligt när det är den bäste spelaren av PES som ska koras.

Det var preces likadant i FIFA när svensken vann den där stora tävlingen i USA. Jag såg inställningarna. ALLT var automatiskt. I princip har han lärt sig spela med handikapp precis som alla tidigare PES LEAGUE vinnare. De har lärt sig att använda handikappen (som ska användas av de som inte klarar av att spela spelet/nybörjare/eller de som kanske inte har tid att sätta sig in i mekaniken) och så har de anpassat det till en viss spelstil. Det är det de vinner på. Det känns väldigt långt från Pro-Gaming enligt mig. Lite som att att alla pjäser i Schack skulle få ha drottningens rörelseförmåga blandat med hästen snedsteg och framåt i samma move.

Professionella tävlingar där man inte spelar spelet helt manuellt är ett skämt enligt mig.