PES 2012: Startguiden (Sammanställd av Alan Curdie på WENB)
PES 2012 är nu tillgängligt och många har redan spelat flera timmar, men det finns kanske vissa saker som man inte tänkt på, saker man inte rört eller inte förstår. Med tanke på detta kommer här en guide som ska hjälpa både nybörjare och veteraner att få grepp om spelet.
SVårighetsgrad (Difficulty)
När du startar spelet för första gången så frågar det vilken svårighetsgrad du vill köra på och vi rekommenderar användare att svälja stoltheten och välja professional. Det är klart att du kanske kan klara Top Player men det är krävande (detsamma gäller professional för att vara rättvis) och du kanske inte lär dig spelet på bästa sätt för att förbättra din förmåga. Spelet kräver "learning by doing" (lärande genom att testa) och träningsläget (Training Challenge) avslöjar mycket så ge det tid och försök klara högre svårighetsgrader över en tidsperiod. Du kan börja med att spela några träningsmatcher på Top Player medan du stannar på Professional i tävlingsmatcher bara för att se hur du klarar dig. Kom ihåg att spelets AI alltid blir bättre i tävlingsmatcher så det finns en skillnad mellan att bli bra i träningsmatcher och att sedan försöka prestera i tävlingsmatcher.
När du spelar träningsmatcher för att kolla dina skills, spela då på sommaren, dagtid och med bra väder eftersom spelet ser bättre ut och flyter mycket bättre (än när det är på vintern, kvällen och regnet öser ner). Saitama Stadium 2002(extra rekommenderat!), Estadio Escorpiao, Old Trafford, Amsterdam Arena, Stadio Olimpico, Wembley, Burg Stadion, Royal London, Il Nuovo Stadio Della Juventus och Nou Camp är alla bra ställen att börja på.
Inställningar (System Settings)
Det är alltid värt en check inne i inställningar för att få saker att passa just dig. Det som följer är ett urval.
Match Screen Settings:
Det finns inget speciellt här mer än att det kan vara till fördel att sätta igång Stamina Gauge: ON för att se hur trötta spelarna är under matchen. Genom att slå av COM Controlled Player Name : Off så får man mindre störande detaljer på skärmen. Om du känner att radarn är störande kan du sätta den till Radar Appearance: Bottom Tanslucent, men frågan är varför de har tagit bort funktionen som gjorde att den syntes mer och mindre beroende på var spelet befinner sig.
Game Speed Settings:
Det här handlar helt och hållet om vad man gillar men -1 verkar idealt för 10min matcher med de inställningar vi redan gjort. Det ska nämnas att om du vill ha en verkligare simulation av fotboll så kan du testa att sätta hastigheten på -2 och köra 15min matcher, detta kan komma att bli det som man gillar över en längre period då man justerar taktiska inställningar och strategier. Det kan kännas konstigt i början men övertiden gör att man får extra tid och att man kan behålla tålamodet ända in i slutet. Att sätta ner passningsassistansen (Passing Assistance) till 0 hjälper till att förbättra simulationen i dessa 15min matcher på -2.
Adjust Screen:
Samma här, det här är helt upp till användaren men vi föreslår följande:
Genom att gå till Justera Färger (Adjust Colour) och sätta upp spelets ljushet (Brightness) till +6 så kommer du att se spelets händelser bättre när du är i skuggiga områden på vissa stadions. Det har kommit in mycket positiv feedback angående detta och om du känner att färgerna känns urvattnade så kan du skruva upp RGB nivåerna till det som passar dig. Det rekommenderas att du gör dessa inställningar inne i en match för att se direkt vad som händer istället för att kolla på testbilden som är alldeles för liten.
Gå in i skärmläge (Screen) och minska skärmstorleken med hjälp av L1. Default verkar vara större än din skärms upplösning och genom att minska den så blir allt lite skarpare. Gör den inte bara mindre så att den täcker ut till skärmkanten utan låt den lämna en lite svart gräns, detta hjälper. Du kan till och med minska den så mycket det går eftersom den i sin minsta storlek verkar vara i spelets orginalupplösning.
Personlig Data (Personal Data)
Det här året så introduceras en mer användarvänlig profil som låter dig behålla inställningar under spelets gång. Vare sig du spelar i ML eller Online. Du kan t.om kopiera över filen och ta med dig hem till en polare om du tycker det är så viktigt med inställningar.
Här är några inställningar som borde användas för att få dig i slagläge.
Spelarmarkörsinställningar (Cursor Settings)
- Ställ in spelarmarkören på Semi Assisterad (Semi Assisted)
- Ha spelarmarkörens namn (Cursor Name) inställt på wireless controller number eftersom detta tar bort lite extra detaljer på skärmen under spel.
- Ett råd är att ha Passningssupport (Pass Support) på två ploppar. Mer om detta senare.
Knappinställningar (Button Configuration):
- Var noga med att välja spelarrörelse med antingen analoga L-spaken eller styrkorset. Om du sätter det på L-spaken så kan all taktik och strategi kontrolleras med styrkorset. Detta är väldigt fördelaktigt mitt under match.
- Lagkamratsstyrning (Teammate Control) kan egentligen vara inställd som du vill. Om allt du vill är att få spelaren att springa framåt så är assisterad det som gäller för dig medan manuell är för de som vill ha ännu mer kontroll över spelaren utan boll.
Spelarassistans: (Player Assistance)
I PES 2012 finns det fyra olika sorters assistans tillgänglig och trots att dessa icke hade en förmånlig effekt i gamla PES versioner så finns det i år två stycken som man kan tänka sig att använda sig av, speciellt samtidigt som man lär sig bemästra försvarsspelet.
- Genom att aktivera rensning (Clear: On) så får du hjälp med krossbollar. AI:n är mycket mer hjälpsam än förut när det handlar om detta och du kan koncentrera dig på att pressa bollhållaren genom att skära av passningsvinklar eller bara genom att markera en annan spelare. Nu rensar de inte bara bollen till någon slumpmässig plats på planen utan det verkar som att de tar rätt beslut. Det kanske inte är den sanne PES-spelarens lösning men det kommer du inte att bry dig om när din datorspelare rensar iväg en farlig kross som du inte hunnit reagera på ändå.
- Autoglidtackling (Auto Sliding) inställd på hård (Hard) är tveklöst ännu mer hjälpfullt när det handlar om att lära sig försvara och antagligen även när du lärt dig spelets försvarsmekanismer också. Tanken på autoglidtackling får veteranspelare av serien att se rött men i PES 2012 så är det lite som en gåva från gud eftersom det inte riktigt gör det som sägs. Istället för att vara en ogenomtänkt skruvdobbssatsning så kommer din datorspelare sätta in en fot då och då för att bryta och även göra en glidtackling om det behövs. En bra hjälp under tiden som du lär dig kontrollerna i vetskapen om att AI:n gör jobbet utan att lägga sig i allt för mycket.
Det rekommenderas att du, när du väl fixat din profil, går in i Personlig Data (Personal Data) Menyn från huvudmenyn och exporterar dina inställningar eftersom du på grund av ett ganska jobbigt designfel tar bort din profil genom att trycka fyrkant i Personlig Data Menyn och då måste du bygga om hela din profil från början. Förebygg frustrationen över att ha tagit bort din profil genom att exportera så fort som möjligt.
Speltips
Okej, vi är redo att köra igång så här kommer lite tips. Precis som med varje PES så finns det en del mystik på grund av hemlighetsfull programmering och dålig översättning.
Passningar:
- Om du håller inne R2 innan du passar bollen så ökar du chansen att slå en bra passning. Det är helt logiskt eftersom du då har bättre kontroll över bollen och detta är något som de flesta veteranspelare lätt glömmer. Använd detta när du bygger upp ditt spel, det är jätteviktigt.
- Även om du använder två pluppar när det gäller Passningsassistans (Passing Assistance) så betyder inte det att du bara kan slå bollarna utan att sikta. Alla sorters passningsinställningar innehåller någon sorts motkänsla när du slår en felpass och om du inte siktar så kommer detta att märkas extra mycket och göra dig frustrerad. För att du ska få maximal kontroll, så håll alltid inne spaken till max åt det håll du vill röra dig innan du låter energimätaren för din passning gå igång.
- När du ska slå en passning var inte rädd för att trycka in passningsknappen lite extra, detta gäller speciellt passningar som ska lite längre bort.
- Var inte rädd för att variera ditt passningsspel med små nätta lobbpassningar.
- Även ifall det inte känns rätt så måste du vänja dig vid att använda Super Cancel när det handlar om att möta genomskärare. Tacksamt nog så verkar det som att man inte behöver trycka in Super Cancel lika mycket som i de äldre spelen. Det tråkigt att det ska behöva vara så här när man tänker på hur fritt det är i andra delar av spelet.
- Den manuella delen när det handlar om passningar görs genom att hålla in L2 samtidigt som man passar. Användandet innebär såklart en risk men kommer att belöna dig när du får till det. Använd träningsmatcher för att öva upp dina L2-färdigheter och för att kunna använda det för att öppna ytor. Slå direktinlägg och genomskärare både längs marken och i luften samtidigt som du håller inne L2.
- Genom att hålla in L2 + R2 så verkar det som att gubben som möter en genomskärare får mer ut av situationen. Här är lite av den mystik som omgärdar Konamis spel!? Testa och se ifall det fungerar för dig.
- Att kunna hålla i bollen är nyckeln till att få ut det mesta och bästa från dina AI-styrda kamrater, så spela med tålamod och precision och var aldrig rädd för att slå krossbollar för att byta kant. Detta har gjorts enklare då det i praktiken är omöjligt att slå en krossboll för långt, detta är naturligtvis inget bra för spelets realism men du kan ju vara säker på att bollen oftast kommer till sin destination, förutom om du har en motspelare i vägen det vill säga.
- Att få sina datorspelare att ta löpningar är nu en del av PES men man kan inte förlita sig på det allt för mycket. Använd den manuella metoden om du vill få en anfallare att dra sig neråt eller för att få en mittfältare att möta boll. Denna nyhet är mer ett lockbete för att köpa PES än för att skapa en chans genom att få spelaren att springa framåt.
- För att få igång rörelse i ditt lag, tryck då in R2 precis efter du slagit en markpass och använd även väggspelsfunktionen (L1 + Pass) du behöver inte alltid spela tillbaks bollen till den som tar löpningen vilket kan göra att du får en lucka genom att förvirra försvaret. Variera dig även genom att använda de fyra kortkommandouppställningarna på styrkorset, detta kan också få igång mer rörlighet.
Dribbling:
- Att dribbla vanligt med den vänstra spaken är mycket mer responsivt men var medveten om att alla spelare inte har snabba fötter när det gäller att behandla bollen och när de ska byta riktning i en svår vinkel.
- R2 dribbling ska inte användas om du ska vända i 90 grader... det vill säga om du inte vill se en sidodribbling som kan vara svår att komma ur om din spelare inte har sidesteppingkortet eller utmärkta egenskaper när det handlar om dribbling speed/accuracy. Försök använda dig av små tryck på R2 istället för att hålla nere den när du är i tajta situationer.
- R2 kommer till sin rätt på eget sätt då man kan göra bort spelare innan man utför ett ryck eller ett snabbryck. Spelets mer talangfulla och och tekniska spelare använder dessa ögonblick för att utföra finter. Detta är perfekt för att komma till ett bra läge.
- Snabbryck görs genom att hålla in R1 +R2 och sedan trycka spaken i den riktning spelaren har huvudet eller i 45 grader åt något av de håll (framåt) som spelaren inte tittar åt. Detta move resulterar också i ett försök att tunnla motståndare. Tajming och spelarnas explosivitet är nyckelegenskaper och det är kul när man lyckas.
- Efter att ha utfört ett ryck och du har en motståndare i närheten, gör då en lurig liten riktningsförändring väldigt snabbt och håll inne springa snabbt knappen. Detta kan få de mer talangfulla dribblarna att öka tempo och ta sig förbi den där motståndaren med enkelhet. Lär dig detta och andra riktningsförändringar tillsammans med rycken så kommer du att kunna göra det som kändes omöjligt förut.
- L2 och vanlig dribbling med bollen via den analoga spaken fungerar som en sorts variant av vanlig dribbling. Det finns inte i manualen eller något sådant men det verkar som att spelarna får till mer precisa touchar och det känns kanske lite som FIFAs pace control som är placerat på samma knapp. Förutom detta känns det som spelarna kan vända bättre. Där är den där mystiken igen, men var säkra på att ni kommer känna en skillnad.
- Använd förmågan att stanna med R1 och byta riktning då det ofta lurar din motståndare som ställer sig på fel fot. Vissa spelare verkar kunna rycka från stillstående position.
- När det handlar om att löpa så tryck in R1 2-3 gånger mellan att spelaren rör bollen för få honom att slå den en bit framåt, genom att använda dig av R1 +R2 och antingen upp, ner eller diagonalt i den riktning som din spelare har ansiktet mot får dem att nå sin högsta dribblingsspeed.
Försvarsspel:
Det finns många sätt att effektivt försvara sig på i årets version men följande tips kretsar runt de inställningar vi gjorde tidigare i guiden - Auto Slide: Hard / Clear: On. Det finns fortfarande mycket att lära när det handlar om försvarsspel och mer tips och sätt att försvara på kommer nog så småningom.
- R2 fungerar som en tackling om man är nära nog och kan ofta fungera bättre än med pressen med X-knappen. Svårt men det fungerar.
- Använd X för att ta dig in i ytan nära spelaren med boll och byt sedan snabbt spelare. Om du tajmar det rätt så kommer datorn ta över och effektivt pressa motståndaren. Skulle spelaren du bytade till också vara nära så använd samma sätt igen (lite riskabelt), sätt press eller bara markera eller täck yta genom att röra dig med styrspaken eller R2. Om en datorstyrd spelare är i närheten så använd fyrkant för att pressa ännu mer om du vill.
- När det ser ut som att din motståndare försöker sig på att dra sig ut mot kanten (för att slå ett inlägg) så försök komma in framför och använd sedan R2 för att sakta ner dem. Att endast hålla inne R2 fungerar inte.
- Var inte rädd för att använda X när din försvarare är nära någon som ska ta i mot en pass på mittfältet. När bollen är i din egen tredjedel av planen så var lite mer avvaktande genom att använda R2 eller styrspaken för att placera dig bra men var inte rädd för att försöka gå in och ta bollen helt och hållet.
- Glidtacklingar handlar mest om timing och när du tajmar det rätt så är de väldigt väldigt effektiva eftersom spelare med bra försvarsattribut kan utföra krokglidtacklingar (influerade av spelarens bästa fot). Dessa tacklingar kan få en att ta bollen på ett väldigt rent och just sätt.
- Ibland så bara måste du bryta boll från en spelare för att vara på den säkra sidan utan att tänka på om det är just eller inte. Det är i dessa situationer som man måste veta när glidtacklingar är som bäst. Var inte rädd för att använda dem i 50-50 situationer.
- Ta en frispark imot dig om du behöver. Det händer hela tiden i verkliga livet och du kan vara säker på att du i PES 2012 måste vara beredd på att utforska den lite mer ojusta sidan av spelet.
Skott:
Att skjuta verkar ha blivit något som framkallar huvudvärk när det handlar om att placera bollen men det betyder inte att det inte finns sätt på vilka du kan förbättra chanserna att sätta dit bollen. Ärligt talat så finns det en del frågetecken runt skotten och några av de här tipsen är mer förslag än säkra metoder.
- Tänk dig placering av skotten som att du trycker upp för att skjuta mot den bortre stolpen och ner för att skjuta mot närmsta stolpen. Välj var du ska skjuta precis innan du trycker in knappen. Ibland så ger din gubbe bollen en extra touch för att skapa yta och ibland gör han inte det, men det verkar var den bästa metoden för att skjuta.
- R2 skotten är tillbaks och det är här som placering är ganska enkelt. Nyckeln är att använda ryck eller snabbryck för att skapa yta innan man placerar ett R2 skott på mål. Hur som helst så går det bra att skapa yta på ett effektivt sätt endast med vanlig standarddribbling. Om din spelare är positionerad så att han rör sig parralellt mot målet och med sin svaga fot längst bort från målet så kan du få till de här skruvade skotten som borrar sig in i hörnet.
- R2 skotten handlar inte exklusivt om placering eller skruvade skott utan du kan nu få till kraft även med dessa.
- L1 special chippen som man alltid har gjort på samma sätt i PES historia (spring parralellt med mål) är ett annat effektivt sätt att placera på och du kan även här använda kraft. Tänk på att vissa spelare är extra bra på det här som Messi t.ex.
- Genom att använda manuella passningar får du ofta bättre yta för att skjuta, detta påverkar också hur mycket tid du har på dig att placera skotten så länge som du tajmar in det bra. Det handlar inte så mycket om kraft här eftersom spelare tenderar att skjuta kraftfullt om de får mycket yta, till skillnad från om de får bollen rakt på fötterna. Lägg också märke till att bollen ofta brukar stanna upp när den rullar på gräset och detta gör att man kan få till mer kraft på den.
- Precis som med R2 skott, så använd ett ryck eller ett snabbryck för att få mer mer kraft i skotten, precis som du kan göra med R1.
- Gör L2 något med skotten när man håller inne den? Ingen som vet just nu men det är bara att prova.
- Vissa användare rekommenderar att man håller inne R1 före , under och efter när man skjuter. (Dock inte när man väljer var man ska skjuta)
- L2 och ett snabbt dubbeltryck på fyrkant verkar vara den rätta medicinen för att få till ett dykande skott, men bara om spelaren har den egenskapen. Även ifall det inte är registrerat som en special ability så kan Maxi, Gerrard, och Adam i Liverpool göra det. Hur gör man det? Med tillräckligt med yta framför dig, slå bollen en bit framför dig, håll sedan inne L2 och tryck ett snabbt dubbeltryck på fyrkant. Dubbeltrycket ska vara kvickt och snabbt eftersom du inte vill ladda upp mätaren för mycket. Varför ska man göra så här? Jo när skottet kommer från distans (30m eller mer) så studsar skottet i marken framför målvakten och det blir otroligt svårt att klistra vilket ger dig en andra möjlighet att sätta returen.
Allmänna tips.
- Kolla alltid hur spelarnas pilar är innan match. Spelarnas form har en större betydelse än någonsin i PES-serien.
- Lär dig behärska offsidefällan (vänster på styrkorset) för att göra spelet mer kompakt och för att ta lätta genomskärare. Använd det då och då för att få till ett bra försvar. Det är riskabelt men är mer användbart än i något tidigare PES eftersom AI:n är så bra.
- Manuell målvakt kan man experimentera med i 1vs1 (endast offline), man kan placera sig på inlägg och försöka läsa skotten innan de händer. Det är svårt men kan vara effektivt.
- Håll inte nere triangel för att rusa ut hela vägen mot bollhållaren i 1vs1 utan använda istället små snabba tryck. Några spelare har rapporterat att genom att trycka upp och ner på kontrollen när någon tar ett skott, gör att målvakten gör bättre ifrån sig. Verkar oklart just nu men man kan alltid se vad som händer.
- Använd dig av attack/defence L2 + upp/ner speciellt när du precis har tagit ledningen och vill hålla den när det bara är en stund kvar av matchen.
- Använd dina avbytare.
- Ta tid på dig och fixa din uppställning efter motståndet och försök experimentera med mätarna för de olika taktiska momenten.
- Man mot man markera.
- Använd alla fyra förhandstaktikerna och byta under matchen för att klara av matchbilden.
- Prova Copa Libertadores och Champions League i sina egna lägen då dessa är ganska häftiga. Copa Libertadores i sig är en svår utmaning.
- Var tålmodig. Allt kommer inte att sitta på samma gång och om du känner att du är frustrerad så ta en paus. Långa spelstunder är underbart när det går bra men ibland måste man bara lägga kontrollen och ta en break och komma tillbaks med nya krafter. Spelet kräver mycket, speciellt i försvarsspelet och om du inte är fokuserad så kommer datorn att slå dig.
- Fixa en optionfil!
Detta var alltså WENBS startguide för PS 2012. Allt det här är tups på hur man ställer in allt rätt från början innan man startar sitt Football Life som antingen spelare eller manager, eller t.om ordförande. Det måste sägas att det finns en hel del olika aspekter av spelet som man inte vet mycket om men experimenterande gör ju ingen skada. Vi är fortfarande i början av spelets livstid och mer och mer kommer att avslöjas. Optionfiler kommer att vara de bästa någonsin när det handlar om utbud på grund av import och export funktionen.
/WENB (Tack till WENB communityn och speciellt, Alan Curdie, oppyeunome, nobleknight91, Grimm & _anderson)
Caniggia: Denna guide handlar i stort sett om när man kör 1 vs Dator. Men tipsen i de olika avdelningarna är mycket användbara även online. Frågor på detta? Dyk i så fall upp i chatten som är kopplad till communityn PESLIGAN.

PES 2012 är nu tillgängligt och många har redan spelat flera timmar, men det finns kanske vissa saker som man inte tänkt på, saker man inte rört eller inte förstår. Med tanke på detta kommer här en guide som ska hjälpa både nybörjare och veteraner att få grepp om spelet.

Svårighetsgrad (Difficulty)
När du startar spelet för första gången så frågar det vilken svårighetsgrad du vill köra på och vi rekommenderar användare att svälja stoltheten och välja professional. Det är klart att du kanske kan klara Top Player men det är krävande (detsamma gäller professional för att vara rättvis) och du kanske inte lär dig spelet på bästa sätt för att förbättra din förmåga. Spelet kräver "learning by doing" (lärande genom att testa) och träningsläget (Training Challenge) avslöjar mycket så ge det tid och försök klara högre svårighetsgrader över en tidsperiod. Du kan börja med att spela några träningsmatcher på Top Player medan du stannar på Professional i tävlingsmatcher bara för att se hur du klarar dig. Kom ihåg att spelets AI alltid blir bättre i tävlingsmatcher så det finns en skillnad mellan att bli bra i träningsmatcher och att sedan försöka prestera i tävlingsmatcher.
När du spelar träningsmatcher för att kolla dina skills, spela då på sommaren, dagtid och med bra väder eftersom spelet ser bättre ut och flyter mycket bättre (än när det är på vintern, kvällen och regnet öser ner). Saitama Stadium 2002(extra rekommenderat!), Estadio Escorpiao, Old Trafford, Amsterdam Arena, Stadio Olimpico, Wembley, Burg Stadion, Royal London, Il Nuovo Stadio Della Juventus och Nou Camp är alla bra ställen att börja på.

Inställningar (System Settings)
Det är alltid värt en check inne i inställningar för att få saker att passa just dig. Det som följer är ett urval.

Match Screen Settings:
Det finns inget speciellt här mer än att det kan vara till fördel att sätta igång Stamina Gauge: ON för att se hur trötta spelarna är under matchen. Genom att slå av COM Controlled Player Name : Off så får man mindre störande detaljer på skärmen. Om du känner att radarn är störande kan du sätta den till Radar Appearance: Bottom Tanslucent, men frågan är varför de har tagit bort funktionen som gjorde att den syntes mer och mindre beroende på var spelet befinner sig.

Game Speed Settings:
Det här handlar helt och hållet om vad man gillar men -1 verkar idealt för 10min matcher med de inställningar vi redan gjort. Det ska nämnas att om du vill ha en verkligare simulation av fotboll så kan du testa att sätta hastigheten på -2 och köra 15min matcher, detta kan komma att bli det som man gillar över en längre period då man justerar taktiska inställningar och strategier. Det kan kännas konstigt i början men övertiden gör att man får extra tid och att man kan behålla tålamodet ända in i slutet. Att sätta ner passningsassistansen (Passing Assistance) till 0 hjälper till att förbättra simulationen i dessa 15min matcher på -2.

Adjust Screen:
Samma här, det här är helt upp till användaren men vi föreslår följande:
Genom att gå till Justera Färger (Adjust Colour) och sätta upp spelets ljushet (Brightness) till +6 så kommer du att se spelets händelser bättre när du är i skuggiga områden på vissa stadions. Det har kommit in mycket positiv feedback angående detta och om du känner att färgerna känns urvattnade så kan du skruva upp RGB nivåerna till det som passar dig. Det rekommenderas att du gör dessa inställningar inne i en match för att se direkt vad som händer istället för att kolla på testbilden som är alldeles för liten.
Gå in i skärmläge (Screen) och minska skärmstorleken med hjälp av L1. Default verkar vara större än din skärms upplösning och genom att minska den så blir allt lite skarpare. Gör den inte bara mindre så att den täcker ut till skärmkanten utan låt den lämna en lite svart gräns, detta hjälper. Du kan till och med minska den så mycket det går eftersom den i sin minsta storlek verkar vara i spelets orginalupplösning.

Personlig Data (Personal Data)
Det här året så introduceras en mer användarvänlig profil som låter dig behålla inställningar under spelets gång. Vare sig du spelar i ML eller Online. Du kan t.om kopiera över filen och ta med dig hem till en polare om du tycker det är så viktigt med inställningar.
Här är några inställningar som borde användas för att få dig i slagläge.

Spelarmarkörsinställningar (Cursor Settings)
- Ställ in spelarmarkören på Semi Assisterad (Semi Assisted)

- Ha spelarmarkörens namn (Cursor Name) inställt på wireless controller number eftersom detta tar bort lite extra detaljer på skärmen under spel.

- Ett råd är att ha Passningssupport (Pass Support) på två ploppar. Mer om detta senare.

Knappinställningar (Button Configuration):
- Var noga med att välja spelarrörelse med antingen analoga L-spaken eller styrkorset. Om du sätter det på L-spaken så kan all taktik och strategi kontrolleras med styrkorset. Detta är väldigt fördelaktigt mitt under match.

- Lagkamratsstyrning (Teammate Control) kan egentligen vara inställd som du vill. Om allt du vill är att få spelaren att springa framåt så är assisterad det som gäller för dig medan manuell är för de som vill ha ännu mer kontroll över spelaren utan boll.

Spelarassistans: (Player Assistance)
I PES 2012 finns det fyra olika sorters assistans tillgänglig och trots att dessa icke hade en förmånlig effekt i gamla PES versioner så finns det i år två stycken som man kan tänka sig att använda sig av, speciellt samtidigt som man lär sig bemästra försvarsspelet.

- Genom att aktivera rensning (Clear: On) så får du hjälp med krossbollar. AI:n är mycket mer hjälpsam än förut när det handlar om detta och du kan koncentrera dig på att pressa bollhållaren genom att skära av passningsvinklar eller bara genom att markera en annan spelare. Nu rensar de inte bara bollen till någon slumpmässig plats på planen utan det verkar som att de tar rätt beslut. Det kanske inte är den sanne PES-spelarens lösning men det kommer du inte att bry dig om när din datorspelare rensar iväg en farlig kross som du inte hunnit reagera på ändå.

- Autoglidtackling (Auto Sliding) inställd på hård (Hard) är tveklöst ännu mer hjälpfullt när det handlar om att lära sig försvara och antagligen även när du lärt dig spelets försvarsmekanismer också. Tanken på autoglidtackling får veteranspelare av serien att se rött men i PES 2012 så är det lite som en gåva från gud eftersom det inte riktigt gör det som sägs. Istället för att vara en ogenomtänkt skruvdobbssatsning så kommer din datorspelare sätta in en fot då och då för att bryta och även göra en glidtackling om det behövs. En bra hjälp under tiden som du lär dig kontrollerna i vetskapen om att AI:n gör jobbet utan att lägga sig i allt för mycket.

- Det rekommenderas att du, när du väl fixat din profil, går in i Personlig Data (Personal Data) Menyn från huvudmenyn och exporterar dina inställningar eftersom du på grund av ett ganska jobbigt designfel tar bort din profil genom att trycka fyrkant i Personlig Data Menyn och då måste du bygga om hela din profil från början. Förebygg frustrationen över att ha tagit bort din profil genom att exportera så fort som möjligt.

Speltips
Okej, vi är redo att köra igång så här kommer lite tips. Precis som med varje PES så finns det en del mystik på grund av hemlighetsfull programmering och dålig översättning.

Passningar:
- Om du håller inne R2 innan du passar bollen så ökar du chansen att slå en bra passning. Det är helt logiskt eftersom du då har bättre kontroll över bollen och detta är något som de flesta veteranspelare lätt glömmer. Använd detta när du bygger upp ditt spel, det är jätteviktigt.

- Även om du använder två pluppar när det gäller Passningsassistans (Passing Assistance) så betyder inte det att du bara kan slå bollarna utan att sikta. Alla sorters passningsinställningar innehåller någon sorts motkänsla när du slår en felpass och om du inte siktar så kommer detta att märkas extra mycket och göra dig frustrerad. För att du ska få maximal kontroll, så håll alltid inne spaken till max åt det håll du vill röra dig innan du låter energimätaren för din passning gå igång.

- När du ska slå en passning var inte rädd för att trycka in passningsknappen lite extra, detta gäller speciellt passningar som ska lite längre bort.

- Var inte rädd för att variera ditt passningsspel med små nätta lobbpassningar.

- Även ifall det inte känns rätt så måste du vänja dig vid att använda Super Cancel när det handlar om att möta genomskärare. Tacksamt nog så verkar det som att man inte behöver trycka in Super Cancel lika mycket som i de äldre spelen. Det tråkigt att det ska behöva vara så här när man tänker på hur fritt det är i andra delar av spelet.

- Den manuella delen när det handlar om passningar görs genom att hålla in L2 samtidigt som man passar. Användandet innebär såklart en risk men kommer att belöna dig när du får till det. Använd träningsmatcher för att öva upp dina L2-färdigheter och för att kunna använda det för att öppna ytor. Slå direktinlägg och genomskärare både längs marken och i luften samtidigt som du håller inne L2.

- Genom att hålla in L2 + R2 så verkar det som att gubben som möter en genomskärare får mer ut av situationen. Här är lite av den mystik som omgärdar Konamis spel!? Testa och se ifall det fungerar för dig.
- Att kunna hålla i bollen är nyckeln till att få ut det mesta och bästa från dina AI-styrda kamrater, så spela med tålamod och precision och var aldrig rädd för att slå krossbollar för att byta kant. Detta har gjorts enklare då det i praktiken är omöjligt att slå en krossboll för långt, detta är naturligtvis inget bra för spelets realism men du kan ju vara säker på att bollen oftast kommer till sin destination, förutom om du har en motspelare i vägen det vill säga.

- Att få sina datorspelare att ta löpningar är nu en del av PES men man kan inte förlita sig på det allt för mycket. Använd den manuella metoden om du vill få en anfallare att dra sig neråt eller för att få en mittfältare att möta boll. Denna nyhet är mer ett lockbete för att köpa PES än för att skapa en chans genom att få spelaren att springa framåt.

- För att få igång rörelse i ditt lag, tryck då in R2 precis efter du slagit en markpass och använd även väggspelsfunktionen (L1 + Pass) du behöver inte alltid spela tillbaks bollen till den som tar löpningen vilket kan göra att du får en lucka genom att förvirra försvaret. Variera dig även genom att använda de fyra kortkommandouppställningarna på styrkorset, detta kan också få igång mer rörlighet.

Dribbling:
- Att dribbla vanligt med den vänstra spaken är mycket mer responsivt men var medveten om att alla spelare inte har snabba fötter när det gäller att behandla bollen och när de ska byta riktning i en svår vinkel.

- R2 dribbling ska inte användas om du ska vända i 90 grader... det vill säga om du inte vill se en sidodribbling som kan vara svår att komma ur om din spelare inte har sidesteppingkortet eller utmärkta egenskaper när det handlar om dribbling speed/accuracy. Försök använda dig av små tryck på R2 istället för att hålla nere den när du är i tajta situationer.

- R2 kommer till sin rätt på eget sätt då man kan göra bort spelare innan man utför ett ryck eller ett snabbryck. Spelets mer talangfulla och och tekniska spelare använder dessa ögonblick för att utföra finter. Detta är perfekt för att komma till ett bra läge.

- Snabbryck görs genom att hålla in R1 +R2 och sedan trycka spaken i den riktning spelaren har huvudet eller i 45 grader åt något av de håll (framåt) som spelaren inte tittar åt. Detta move resulterar också i ett försök att tunnla motståndare. Tajming och spelarnas explosivitet är nyckelegenskaper och det är kul när man lyckas.

- Efter att ha utfört ett ryck och du har en motståndare i närheten, gör då en lurig liten riktningsförändring väldigt snabbt och håll inne springa snabbt knappen. Detta kan få de mer talangfulla dribblarna att öka tempo och ta sig förbi den där motståndaren med enkelhet. Lär dig detta och andra riktningsförändringar tillsammans med rycken så kommer du att kunna göra det som kändes omöjligt förut.

- L2 och vanlig dribbling med bollen via den analoga spaken fungerar som en sorts variant av vanlig dribbling. Det finns inte i manualen eller något sådant men det verkar som att spelarna får till mer precisa touchar och det känns kanske lite som FIFAs pace control som är placerat på samma knapp. Förutom detta känns det som spelarna kan vända bättre. Där är den där mystiken igen, men var säkra på att ni kommer känna en skillnad.

- Använd förmågan att stanna med R1 och byta riktning då det ofta lurar din motståndare som ställer sig på fel fot. Vissa spelare verkar kunna rycka från stillstående position.

- När det handlar om att löpa så tryck in R1 2-3 gånger mellan att spelaren rör bollen för få honom att slå den en bit framåt, genom att använda dig av R1 +R2 och antingen upp, ner eller diagonalt i den riktning som din spelare har ansiktet mot får dem att nå sin högsta dribblingsspeed.

Försvarsspel:
Det finns många sätt att effektivt försvara sig på i årets version men följande tips kretsar runt de inställningar vi gjorde tidigare i guiden - Auto Slide: Hard / Clear: On. Det finns fortfarande mycket att lära när det handlar om försvarsspel och mer tips och sätt att försvara på kommer nog så småningom.

- R2 fungerar som en tackling om man är nära nog och kan ofta fungera bättre än med pressen med X-knappen. Svårt men det fungerar.

- Använd X för att ta dig in i ytan nära spelaren med boll och byt sedan snabbt spelare. Om du tajmar det rätt så kommer datorn ta över och effektivt pressa motståndaren. Skulle spelaren du bytade till också vara nära så använd samma sätt igen (lite riskabelt), sätt press eller bara markera eller täck yta genom att röra dig med styrspaken eller R2. Om en datorstyrd spelare är i närheten så använd fyrkant för att pressa ännu mer om du vill.

- När det ser ut som att din motståndare försöker sig på att dra sig ut mot kanten (för att slå ett inlägg) så försök komma in framför och använd sedan R2 för att sakta ner dem. Att endast hålla inne R2 fungerar inte.

- Var inte rädd för att använda X när din försvarare är nära någon som ska ta i mot en pass på mittfältet. När bollen är i din egen tredjedel av planen så var lite mer avvaktande genom att använda R2 eller styrspaken för att placera dig bra men var inte rädd för att försöka gå in och ta bollen helt och hållet.

- Glidtacklingar handlar mest om timing och när du tajmar det rätt så är de väldigt väldigt effektiva eftersom spelare med bra försvarsattribut kan utföra krokglidtacklingar (influerade av spelarens bästa fot). Dessa tacklingar kan få en att ta bollen på ett väldigt rent och just sätt.

- Ibland så bara måste du bryta boll från en spelare för att vara på den säkra sidan utan att tänka på om det är just eller inte. Det är i dessa situationer som man måste veta när glidtacklingar är som bäst. Var inte rädd för att använda dem i 50-50 situationer.

- Ta en frispark imot dig om du behöver. Det händer hela tiden i verkliga livet och du kan vara säker på att du i PES 2012 måste vara beredd på att utforska den lite mer ojusta sidan av spelet.

Skott:
Att skjuta verkar ha blivit något som framkallar huvudvärk när det handlar om att placera bollen men det betyder inte att det inte finns sätt på vilka du kan förbättra chanserna att sätta dit bollen. Ärligt talat så finns det en del frågetecken runt skotten och några av de här tipsen är mer förslag än säkra metoder.

- Tänk dig placering av skotten som att du trycker upp för att skjuta mot den bortre stolpen och ner för att skjuta mot närmsta stolpen. Välj var du ska skjuta precis innan du trycker in knappen. Ibland så ger din gubbe bollen en extra touch för att skapa yta och ibland gör han inte det, men det verkar var den bästa metoden för att skjuta.

- R2 skotten är tillbaks och det är här som placering är ganska enkelt. Nyckeln är att använda ryck eller snabbryck för att skapa yta innan man placerar ett R2 skott på mål. Hur som helst så går det bra att skapa yta på ett effektivt sätt endast med vanlig standarddribbling. Om din spelare är positionerad så att han rör sig parralellt mot målet och med sin svaga fot längst bort från målet så kan du få till de här skruvade skotten som borrar sig in i hörnet.

- R2 skotten handlar inte exklusivt om placering eller skruvade skott utan du kan nu få till kraft även med dessa.

- L1 special chippen som man alltid har gjort på samma sätt i PES historia (spring parralellt med mål) är ett annat effektivt sätt att placera på och du kan även här använda kraft. Tänk på att vissa spelare är extra bra på det här som Messi t.ex.

- Genom att använda manuella passningar får du ofta bättre yta för att skjuta, detta påverkar också hur mycket tid du har på dig att placera skotten så länge som du tajmar in det bra. Det handlar inte så mycket om kraft här eftersom spelare tenderar att skjuta kraftfullt om de får mycket yta, till skillnad från om de får bollen rakt på fötterna. Lägg också märke till att bollen ofta brukar stanna upp när den rullar på gräset och detta gör att man kan få till mer kraft på den.

- Precis som med R2 skott, så använd ett ryck eller ett snabbryck för att få mer mer kraft i skotten, precis som du kan göra med R1.
- Gör L2 något med skotten när man håller inne den? Ingen som vet just nu men det är bara att prova.

- Vissa användare rekommenderar att man håller inne R1 före , under och efter när man skjuter. (Dock inte när man väljer var man ska skjuta)

- L2 och ett snabbt dubbeltryck på fyrkant verkar vara den rätta medicinen för att få till ett dykande skott, men bara om spelaren har den egenskapen. Även ifall det inte är registrerat som en special ability så kan Maxi, Gerrard, och Adam i Liverpool göra det. Hur gör man det? Med tillräckligt med yta framför dig, slå bollen en bit framför dig, håll sedan inne L2 och tryck ett snabbt dubbeltryck på fyrkant. Dubbeltrycket ska vara kvickt och snabbt eftersom du inte vill ladda upp mätaren för mycket. Varför ska man göra så här? Jo när skottet kommer från distans (30m eller mer) så studsar skottet i marken framför målvakten och det blir otroligt svårt att klistra vilket ger dig en andra möjlighet att sätta returen.

Allmänna tips.
- Kolla alltid hur spelarnas pilar är innan match. Spelarnas form har en större betydelse än någonsin i PES-serien.

- Lär dig behärska offsidefällan (vänster på styrkorset) för att göra spelet mer kompakt och för att ta lätta genomskärare. Använd det då och då för att få till ett bra försvar. Det är riskabelt men är mer användbart än i något tidigare PES eftersom AI:n är så bra.

- Manuell målvakt kan man experimentera med i 1vs1 (endast offline), man kan placera sig på inlägg och försöka läsa skotten innan de händer. Det är svårt men kan vara effektivt.
- Håll inte nere triangel för att rusa ut hela vägen mot bollhållaren i 1vs1 utan använda istället små snabba tryck. Några spelare har rapporterat att genom att trycka upp och ner på kontrollen när någon tar ett skott, gör att målvakten gör bättre ifrån sig. Verkar oklart just nu men man kan alltid se vad som händer.

- Använd dig av attack/defence L2 + upp/ner speciellt när du precis har tagit ledningen och vill hålla den när det bara är en stund kvar av matchen.

- Använd dina avbytare.

- Ta tid på dig och fixa din uppställning efter motståndet och försök experimentera med mätarna för de olika taktiska momenten.

- Man mot man markera.

- Använd alla fyra förhandstaktikerna och byta under matchen för att klara av matchbilden.

- Prova Copa Libertadores och Champions League i sina egna lägen då dessa är ganska häftiga. Copa Libertadores i sig är en svår utmaning.

- Var tålmodig. Allt kommer inte att sitta på samma gång och om du känner att du är frustrerad så ta en paus. Långa spelstunder är underbart när det går bra men ibland måste man bara lägga kontrollen och ta en break och komma tillbaks med nya krafter. Spelet kräver mycket, speciellt i försvarsspelet och om du inte är fokuserad så kommer datorn att slå dig.

- Fixa en optionfil!

Detta var alltså WENBS startguide för PS 2012. Allt det här är tups på hur man ställer in allt rätt från början innan man startar sitt Football Life som antingen spelare eller manager, eller t.om ordförande. Det måste sägas att det finns en hel del olika aspekter av spelet som man inte vet mycket om men experimenterande gör ju ingen skada. Vi är fortfarande i början av spelets livstid och mer och mer kommer att avslöjas. Optionfiler kommer att vara de bästa någonsin när det handlar om utbud på grund av import och export funktionen.

/WENB

(Tack till WENB communityn och speciellt, Alan Curdie, oppyeunome, nobleknight91, Grimm & _anderson)

PES 2012: Startguiden (Sammanställd av Alan Curdie på WENB)

PES-Guide 31 kommentarer
PES 2012: Startguiden (Sammanställd av Alan Curdie på WENB)
PES 2012 är nu tillgängligt och många har redan spelat flera timmar, men det finns kanske vissa saker som man inte tänkt på, saker man inte rört eller inte förstår. Med tanke på detta kommer här en guide som ska hjälpa både nybörjare och veteraner att få grepp om spelet.
SVårighetsgrad (Difficulty)
När du startar spelet för första gången så frågar det vilken svårighetsgrad du vill köra på och vi rekommenderar användare att svälja stoltheten och välja professional. Det är klart att du kanske kan klara Top Player men det är krävande (detsamma gäller professional för att vara rättvis) och du kanske inte lär dig spelet på bästa sätt för att förbättra din förmåga. Spelet kräver "learning by doing" (lärande genom att testa) och träningsläget (Training Challenge) avslöjar mycket så ge det tid och försök klara högre svårighetsgrader över en tidsperiod. Du kan börja med att spela några träningsmatcher på Top Player medan du stannar på Professional i tävlingsmatcher bara för att se hur du klarar dig. Kom ihåg att spelets AI alltid blir bättre i tävlingsmatcher så det finns en skillnad mellan att bli bra i träningsmatcher och att sedan försöka prestera i tävlingsmatcher.
När du spelar träningsmatcher för att kolla dina skills, spela då på sommaren, dagtid och med bra väder eftersom spelet ser bättre ut och flyter mycket bättre (än när det är på vintern, kvällen och regnet öser ner). Saitama Stadium 2002(extra rekommenderat!), Estadio Escorpiao, Old Trafford, Amsterdam Arena, Stadio Olimpico, Wembley, Burg Stadion, Royal London, Il Nuovo Stadio Della Juventus och Nou Camp är alla bra ställen att börja på.
Inställningar (System Settings)
Det är alltid värt en check inne i inställningar för att få saker att passa just dig. Det som följer är ett urval.
Match Screen Settings:
Det finns inget speciellt här mer än att det kan vara till fördel att sätta igång Stamina Gauge: ON för att se hur trötta spelarna är under matchen. Genom att slå av COM Controlled Player Name : Off så får man mindre störande detaljer på skärmen. Om du känner att radarn är störande kan du sätta den till Radar Appearance: Bottom Tanslucent, men frågan är varför de har tagit bort funktionen som gjorde att den syntes mer och mindre beroende på var spelet befinner sig.
Game Speed Settings:
Det här handlar helt och hållet om vad man gillar men -1 verkar idealt för 10min matcher med de inställningar vi redan gjort. Det ska nämnas att om du vill ha en verkligare simulation av fotboll så kan du testa att sätta hastigheten på -2 och köra 15min matcher, detta kan komma att bli det som man gillar över en längre period då man justerar taktiska inställningar och strategier. Det kan kännas konstigt i början men övertiden gör att man får extra tid och att man kan behålla tålamodet ända in i slutet. Att sätta ner passningsassistansen (Passing Assistance) till 0 hjälper till att förbättra simulationen i dessa 15min matcher på -2.
Adjust Screen:
Samma här, det här är helt upp till användaren men vi föreslår följande:
Genom att gå till Justera Färger (Adjust Colour) och sätta upp spelets ljushet (Brightness) till +6 så kommer du att se spelets händelser bättre när du är i skuggiga områden på vissa stadions. Det har kommit in mycket positiv feedback angående detta och om du känner att färgerna känns urvattnade så kan du skruva upp RGB nivåerna till det som passar dig. Det rekommenderas att du gör dessa inställningar inne i en match för att se direkt vad som händer istället för att kolla på testbilden som är alldeles för liten.
Gå in i skärmläge (Screen) och minska skärmstorleken med hjälp av L1. Default verkar vara större än din skärms upplösning och genom att minska den så blir allt lite skarpare. Gör den inte bara mindre så att den täcker ut till skärmkanten utan låt den lämna en lite svart gräns, detta hjälper. Du kan till och med minska den så mycket det går eftersom den i sin minsta storlek verkar vara i spelets orginalupplösning.
Personlig Data (Personal Data)
Det här året så introduceras en mer användarvänlig profil som låter dig behålla inställningar under spelets gång. Vare sig du spelar i ML eller Online. Du kan t.om kopiera över filen och ta med dig hem till en polare om du tycker det är så viktigt med inställningar.
Här är några inställningar som borde användas för att få dig i slagläge.
Spelarmarkörsinställningar (Cursor Settings)
- Ställ in spelarmarkören på Semi Assisterad (Semi Assisted)
- Ha spelarmarkörens namn (Cursor Name) inställt på wireless controller number eftersom detta tar bort lite extra detaljer på skärmen under spel.
- Ett råd är att ha Passningssupport (Pass Support) på två ploppar. Mer om detta senare.
Knappinställningar (Button Configuration):
- Var noga med att välja spelarrörelse med antingen analoga L-spaken eller styrkorset. Om du sätter det på L-spaken så kan all taktik och strategi kontrolleras med styrkorset. Detta är väldigt fördelaktigt mitt under match.
- Lagkamratsstyrning (Teammate Control) kan egentligen vara inställd som du vill. Om allt du vill är att få spelaren att springa framåt så är assisterad det som gäller för dig medan manuell är för de som vill ha ännu mer kontroll över spelaren utan boll.
Spelarassistans: (Player Assistance)
I PES 2012 finns det fyra olika sorters assistans tillgänglig och trots att dessa icke hade en förmånlig effekt i gamla PES versioner så finns det i år två stycken som man kan tänka sig att använda sig av, speciellt samtidigt som man lär sig bemästra försvarsspelet.
- Genom att aktivera rensning (Clear: On) så får du hjälp med krossbollar. AI:n är mycket mer hjälpsam än förut när det handlar om detta och du kan koncentrera dig på att pressa bollhållaren genom att skära av passningsvinklar eller bara genom att markera en annan spelare. Nu rensar de inte bara bollen till någon slumpmässig plats på planen utan det verkar som att de tar rätt beslut. Det kanske inte är den sanne PES-spelarens lösning men det kommer du inte att bry dig om när din datorspelare rensar iväg en farlig kross som du inte hunnit reagera på ändå.
- Autoglidtackling (Auto Sliding) inställd på hård (Hard) är tveklöst ännu mer hjälpfullt när det handlar om att lära sig försvara och antagligen även när du lärt dig spelets försvarsmekanismer också. Tanken på autoglidtackling får veteranspelare av serien att se rött men i PES 2012 så är det lite som en gåva från gud eftersom det inte riktigt gör det som sägs. Istället för att vara en ogenomtänkt skruvdobbssatsning så kommer din datorspelare sätta in en fot då och då för att bryta och även göra en glidtackling om det behövs. En bra hjälp under tiden som du lär dig kontrollerna i vetskapen om att AI:n gör jobbet utan att lägga sig i allt för mycket.
Det rekommenderas att du, när du väl fixat din profil, går in i Personlig Data (Personal Data) Menyn från huvudmenyn och exporterar dina inställningar eftersom du på grund av ett ganska jobbigt designfel tar bort din profil genom att trycka fyrkant i Personlig Data Menyn och då måste du bygga om hela din profil från början. Förebygg frustrationen över att ha tagit bort din profil genom att exportera så fort som möjligt.
Speltips
Okej, vi är redo att köra igång så här kommer lite tips. Precis som med varje PES så finns det en del mystik på grund av hemlighetsfull programmering och dålig översättning.
Passningar:
- Om du håller inne R2 innan du passar bollen så ökar du chansen att slå en bra passning. Det är helt logiskt eftersom du då har bättre kontroll över bollen och detta är något som de flesta veteranspelare lätt glömmer. Använd detta när du bygger upp ditt spel, det är jätteviktigt.
- Även om du använder två pluppar när det gäller Passningsassistans (Passing Assistance) så betyder inte det att du bara kan slå bollarna utan att sikta. Alla sorters passningsinställningar innehåller någon sorts motkänsla när du slår en felpass och om du inte siktar så kommer detta att märkas extra mycket och göra dig frustrerad. För att du ska få maximal kontroll, så håll alltid inne spaken till max åt det håll du vill röra dig innan du låter energimätaren för din passning gå igång.
- När du ska slå en passning var inte rädd för att trycka in passningsknappen lite extra, detta gäller speciellt passningar som ska lite längre bort.
- Var inte rädd för att variera ditt passningsspel med små nätta lobbpassningar.
- Även ifall det inte känns rätt så måste du vänja dig vid att använda Super Cancel när det handlar om att möta genomskärare. Tacksamt nog så verkar det som att man inte behöver trycka in Super Cancel lika mycket som i de äldre spelen. Det tråkigt att det ska behöva vara så här när man tänker på hur fritt det är i andra delar av spelet.
- Den manuella delen när det handlar om passningar görs genom att hålla in L2 samtidigt som man passar. Användandet innebär såklart en risk men kommer att belöna dig när du får till det. Använd träningsmatcher för att öva upp dina L2-färdigheter och för att kunna använda det för att öppna ytor. Slå direktinlägg och genomskärare både längs marken och i luften samtidigt som du håller inne L2.
- Genom att hålla in L2 + R2 så verkar det som att gubben som möter en genomskärare får mer ut av situationen. Här är lite av den mystik som omgärdar Konamis spel!? Testa och se ifall det fungerar för dig.
- Att kunna hålla i bollen är nyckeln till att få ut det mesta och bästa från dina AI-styrda kamrater, så spela med tålamod och precision och var aldrig rädd för att slå krossbollar för att byta kant. Detta har gjorts enklare då det i praktiken är omöjligt att slå en krossboll för långt, detta är naturligtvis inget bra för spelets realism men du kan ju vara säker på att bollen oftast kommer till sin destination, förutom om du har en motspelare i vägen det vill säga.
- Att få sina datorspelare att ta löpningar är nu en del av PES men man kan inte förlita sig på det allt för mycket. Använd den manuella metoden om du vill få en anfallare att dra sig neråt eller för att få en mittfältare att möta boll. Denna nyhet är mer ett lockbete för att köpa PES än för att skapa en chans genom att få spelaren att springa framåt.
- För att få igång rörelse i ditt lag, tryck då in R2 precis efter du slagit en markpass och använd även väggspelsfunktionen (L1 + Pass) du behöver inte alltid spela tillbaks bollen till den som tar löpningen vilket kan göra att du får en lucka genom att förvirra försvaret. Variera dig även genom att använda de fyra kortkommandouppställningarna på styrkorset, detta kan också få igång mer rörlighet.
Dribbling:
- Att dribbla vanligt med den vänstra spaken är mycket mer responsivt men var medveten om att alla spelare inte har snabba fötter när det gäller att behandla bollen och när de ska byta riktning i en svår vinkel.
- R2 dribbling ska inte användas om du ska vända i 90 grader... det vill säga om du inte vill se en sidodribbling som kan vara svår att komma ur om din spelare inte har sidesteppingkortet eller utmärkta egenskaper när det handlar om dribbling speed/accuracy. Försök använda dig av små tryck på R2 istället för att hålla nere den när du är i tajta situationer.
- R2 kommer till sin rätt på eget sätt då man kan göra bort spelare innan man utför ett ryck eller ett snabbryck. Spelets mer talangfulla och och tekniska spelare använder dessa ögonblick för att utföra finter. Detta är perfekt för att komma till ett bra läge.
- Snabbryck görs genom att hålla in R1 +R2 och sedan trycka spaken i den riktning spelaren har huvudet eller i 45 grader åt något av de håll (framåt) som spelaren inte tittar åt. Detta move resulterar också i ett försök att tunnla motståndare. Tajming och spelarnas explosivitet är nyckelegenskaper och det är kul när man lyckas.
- Efter att ha utfört ett ryck och du har en motståndare i närheten, gör då en lurig liten riktningsförändring väldigt snabbt och håll inne springa snabbt knappen. Detta kan få de mer talangfulla dribblarna att öka tempo och ta sig förbi den där motståndaren med enkelhet. Lär dig detta och andra riktningsförändringar tillsammans med rycken så kommer du att kunna göra det som kändes omöjligt förut.
- L2 och vanlig dribbling med bollen via den analoga spaken fungerar som en sorts variant av vanlig dribbling. Det finns inte i manualen eller något sådant men det verkar som att spelarna får till mer precisa touchar och det känns kanske lite som FIFAs pace control som är placerat på samma knapp. Förutom detta känns det som spelarna kan vända bättre. Där är den där mystiken igen, men var säkra på att ni kommer känna en skillnad.
- Använd förmågan att stanna med R1 och byta riktning då det ofta lurar din motståndare som ställer sig på fel fot. Vissa spelare verkar kunna rycka från stillstående position.
- När det handlar om att löpa så tryck in R1 2-3 gånger mellan att spelaren rör bollen för få honom att slå den en bit framåt, genom att använda dig av R1 +R2 och antingen upp, ner eller diagonalt i den riktning som din spelare har ansiktet mot får dem att nå sin högsta dribblingsspeed.
Försvarsspel:
Det finns många sätt att effektivt försvara sig på i årets version men följande tips kretsar runt de inställningar vi gjorde tidigare i guiden - Auto Slide: Hard / Clear: On. Det finns fortfarande mycket att lära när det handlar om försvarsspel och mer tips och sätt att försvara på kommer nog så småningom.
- R2 fungerar som en tackling om man är nära nog och kan ofta fungera bättre än med pressen med X-knappen. Svårt men det fungerar.
- Använd X för att ta dig in i ytan nära spelaren med boll och byt sedan snabbt spelare. Om du tajmar det rätt så kommer datorn ta över och effektivt pressa motståndaren. Skulle spelaren du bytade till också vara nära så använd samma sätt igen (lite riskabelt), sätt press eller bara markera eller täck yta genom att röra dig med styrspaken eller R2. Om en datorstyrd spelare är i närheten så använd fyrkant för att pressa ännu mer om du vill.
- När det ser ut som att din motståndare försöker sig på att dra sig ut mot kanten (för att slå ett inlägg) så försök komma in framför och använd sedan R2 för att sakta ner dem. Att endast hålla inne R2 fungerar inte.
- Var inte rädd för att använda X när din försvarare är nära någon som ska ta i mot en pass på mittfältet. När bollen är i din egen tredjedel av planen så var lite mer avvaktande genom att använda R2 eller styrspaken för att placera dig bra men var inte rädd för att försöka gå in och ta bollen helt och hållet.
- Glidtacklingar handlar mest om timing och när du tajmar det rätt så är de väldigt väldigt effektiva eftersom spelare med bra försvarsattribut kan utföra krokglidtacklingar (influerade av spelarens bästa fot). Dessa tacklingar kan få en att ta bollen på ett väldigt rent och just sätt.
- Ibland så bara måste du bryta boll från en spelare för att vara på den säkra sidan utan att tänka på om det är just eller inte. Det är i dessa situationer som man måste veta när glidtacklingar är som bäst. Var inte rädd för att använda dem i 50-50 situationer.
- Ta en frispark imot dig om du behöver. Det händer hela tiden i verkliga livet och du kan vara säker på att du i PES 2012 måste vara beredd på att utforska den lite mer ojusta sidan av spelet.
Skott:
Att skjuta verkar ha blivit något som framkallar huvudvärk när det handlar om att placera bollen men det betyder inte att det inte finns sätt på vilka du kan förbättra chanserna att sätta dit bollen. Ärligt talat så finns det en del frågetecken runt skotten och några av de här tipsen är mer förslag än säkra metoder.
- Tänk dig placering av skotten som att du trycker upp för att skjuta mot den bortre stolpen och ner för att skjuta mot närmsta stolpen. Välj var du ska skjuta precis innan du trycker in knappen. Ibland så ger din gubbe bollen en extra touch för att skapa yta och ibland gör han inte det, men det verkar var den bästa metoden för att skjuta.
- R2 skotten är tillbaks och det är här som placering är ganska enkelt. Nyckeln är att använda ryck eller snabbryck för att skapa yta innan man placerar ett R2 skott på mål. Hur som helst så går det bra att skapa yta på ett effektivt sätt endast med vanlig standarddribbling. Om din spelare är positionerad så att han rör sig parralellt mot målet och med sin svaga fot längst bort från målet så kan du få till de här skruvade skotten som borrar sig in i hörnet.
- R2 skotten handlar inte exklusivt om placering eller skruvade skott utan du kan nu få till kraft även med dessa.
- L1 special chippen som man alltid har gjort på samma sätt i PES historia (spring parralellt med mål) är ett annat effektivt sätt att placera på och du kan även här använda kraft. Tänk på att vissa spelare är extra bra på det här som Messi t.ex.
- Genom att använda manuella passningar får du ofta bättre yta för att skjuta, detta påverkar också hur mycket tid du har på dig att placera skotten så länge som du tajmar in det bra. Det handlar inte så mycket om kraft här eftersom spelare tenderar att skjuta kraftfullt om de får mycket yta, till skillnad från om de får bollen rakt på fötterna. Lägg också märke till att bollen ofta brukar stanna upp när den rullar på gräset och detta gör att man kan få till mer kraft på den.
- Precis som med R2 skott, så använd ett ryck eller ett snabbryck för att få mer mer kraft i skotten, precis som du kan göra med R1.
- Gör L2 något med skotten när man håller inne den? Ingen som vet just nu men det är bara att prova.
- Vissa användare rekommenderar att man håller inne R1 före , under och efter när man skjuter. (Dock inte när man väljer var man ska skjuta)
- L2 och ett snabbt dubbeltryck på fyrkant verkar vara den rätta medicinen för att få till ett dykande skott, men bara om spelaren har den egenskapen. Även ifall det inte är registrerat som en special ability så kan Maxi, Gerrard, och Adam i Liverpool göra det. Hur gör man det? Med tillräckligt med yta framför dig, slå bollen en bit framför dig, håll sedan inne L2 och tryck ett snabbt dubbeltryck på fyrkant. Dubbeltrycket ska vara kvickt och snabbt eftersom du inte vill ladda upp mätaren för mycket. Varför ska man göra så här? Jo när skottet kommer från distans (30m eller mer) så studsar skottet i marken framför målvakten och det blir otroligt svårt att klistra vilket ger dig en andra möjlighet att sätta returen.
Allmänna tips.
- Kolla alltid hur spelarnas pilar är innan match. Spelarnas form har en större betydelse än någonsin i PES-serien.
- Lär dig behärska offsidefällan (vänster på styrkorset) för att göra spelet mer kompakt och för att ta lätta genomskärare. Använd det då och då för att få till ett bra försvar. Det är riskabelt men är mer användbart än i något tidigare PES eftersom AI:n är så bra.
- Manuell målvakt kan man experimentera med i 1vs1 (endast offline), man kan placera sig på inlägg och försöka läsa skotten innan de händer. Det är svårt men kan vara effektivt.
- Håll inte nere triangel för att rusa ut hela vägen mot bollhållaren i 1vs1 utan använda istället små snabba tryck. Några spelare har rapporterat att genom att trycka upp och ner på kontrollen när någon tar ett skott, gör att målvakten gör bättre ifrån sig. Verkar oklart just nu men man kan alltid se vad som händer.
- Använd dig av attack/defence L2 + upp/ner speciellt när du precis har tagit ledningen och vill hålla den när det bara är en stund kvar av matchen.
- Använd dina avbytare.
- Ta tid på dig och fixa din uppställning efter motståndet och försök experimentera med mätarna för de olika taktiska momenten.
- Man mot man markera.
- Använd alla fyra förhandstaktikerna och byta under matchen för att klara av matchbilden.
- Prova Copa Libertadores och Champions League i sina egna lägen då dessa är ganska häftiga. Copa Libertadores i sig är en svår utmaning.
- Var tålmodig. Allt kommer inte att sitta på samma gång och om du känner att du är frustrerad så ta en paus. Långa spelstunder är underbart när det går bra men ibland måste man bara lägga kontrollen och ta en break och komma tillbaks med nya krafter. Spelet kräver mycket, speciellt i försvarsspelet och om du inte är fokuserad så kommer datorn att slå dig.
- Fixa en optionfil!
Detta var alltså WENBS startguide för PS 2012. Allt det här är tups på hur man ställer in allt rätt från början innan man startar sitt Football Life som antingen spelare eller manager, eller t.om ordförande. Det måste sägas att det finns en hel del olika aspekter av spelet som man inte vet mycket om men experimenterande gör ju ingen skada. Vi är fortfarande i början av spelets livstid och mer och mer kommer att avslöjas. Optionfiler kommer att vara de bästa någonsin när det handlar om utbud på grund av import och export funktionen.
/WENB (Tack till WENB communityn och speciellt, Alan Curdie, oppyeunome, nobleknight91, Grimm & _anderson)
Caniggia: Denna guide handlar i stort sett om när man kör 1 vs Dator. Men tipsen i de olika avdelningarna är mycket användbara även online. Frågor på detta? Dyk i så fall upp i chatten som är kopplad till communityn PESLIGAN.

PES 2012 är nu tillgängligt och många har redan spelat flera timmar, men det finns kanske vissa saker som man inte tänkt på, saker man inte rört eller inte förstår. Med tanke på detta kommer här en guide som ska hjälpa både nybörjare och veteraner att få grepp om spelet.

Svårighetsgrad (Difficulty)
När du startar spelet för första gången så frågar det vilken svårighetsgrad du vill köra på och vi rekommenderar användare att svälja stoltheten och välja professional. Det är klart att du kanske kan klara Top Player men det är krävande (detsamma gäller professional för att vara rättvis) och du kanske inte lär dig spelet på bästa sätt för att förbättra din förmåga. Spelet kräver "learning by doing" (lärande genom att testa) och träningsläget (Training Challenge) avslöjar mycket så ge det tid och försök klara högre svårighetsgrader över en tidsperiod. Du kan börja med att spela några träningsmatcher på Top Player medan du stannar på Professional i tävlingsmatcher bara för att se hur du klarar dig. Kom ihåg att spelets AI alltid blir bättre i tävlingsmatcher så det finns en skillnad mellan att bli bra i träningsmatcher och att sedan försöka prestera i tävlingsmatcher.
När du spelar träningsmatcher för att kolla dina skills, spela då på sommaren, dagtid och med bra väder eftersom spelet ser bättre ut och flyter mycket bättre (än när det är på vintern, kvällen och regnet öser ner). Saitama Stadium 2002(extra rekommenderat!), Estadio Escorpiao, Old Trafford, Amsterdam Arena, Stadio Olimpico, Wembley, Burg Stadion, Royal London, Il Nuovo Stadio Della Juventus och Nou Camp är alla bra ställen att börja på.

Inställningar (System Settings)
Det är alltid värt en check inne i inställningar för att få saker att passa just dig. Det som följer är ett urval.

Match Screen Settings:
Det finns inget speciellt här mer än att det kan vara till fördel att sätta igång Stamina Gauge: ON för att se hur trötta spelarna är under matchen. Genom att slå av COM Controlled Player Name : Off så får man mindre störande detaljer på skärmen. Om du känner att radarn är störande kan du sätta den till Radar Appearance: Bottom Tanslucent, men frågan är varför de har tagit bort funktionen som gjorde att den syntes mer och mindre beroende på var spelet befinner sig.

Game Speed Settings:
Det här handlar helt och hållet om vad man gillar men -1 verkar idealt för 10min matcher med de inställningar vi redan gjort. Det ska nämnas att om du vill ha en verkligare simulation av fotboll så kan du testa att sätta hastigheten på -2 och köra 15min matcher, detta kan komma att bli det som man gillar över en längre period då man justerar taktiska inställningar och strategier. Det kan kännas konstigt i början men övertiden gör att man får extra tid och att man kan behålla tålamodet ända in i slutet. Att sätta ner passningsassistansen (Passing Assistance) till 0 hjälper till att förbättra simulationen i dessa 15min matcher på -2.

Adjust Screen:
Samma här, det här är helt upp till användaren men vi föreslår följande:
Genom att gå till Justera Färger (Adjust Colour) och sätta upp spelets ljushet (Brightness) till +6 så kommer du att se spelets händelser bättre när du är i skuggiga områden på vissa stadions. Det har kommit in mycket positiv feedback angående detta och om du känner att färgerna känns urvattnade så kan du skruva upp RGB nivåerna till det som passar dig. Det rekommenderas att du gör dessa inställningar inne i en match för att se direkt vad som händer istället för att kolla på testbilden som är alldeles för liten.
Gå in i skärmläge (Screen) och minska skärmstorleken med hjälp av L1. Default verkar vara större än din skärms upplösning och genom att minska den så blir allt lite skarpare. Gör den inte bara mindre så att den täcker ut till skärmkanten utan låt den lämna en lite svart gräns, detta hjälper. Du kan till och med minska den så mycket det går eftersom den i sin minsta storlek verkar vara i spelets orginalupplösning.

Personlig Data (Personal Data)
Det här året så introduceras en mer användarvänlig profil som låter dig behålla inställningar under spelets gång. Vare sig du spelar i ML eller Online. Du kan t.om kopiera över filen och ta med dig hem till en polare om du tycker det är så viktigt med inställningar.
Här är några inställningar som borde användas för att få dig i slagläge.

Spelarmarkörsinställningar (Cursor Settings)
- Ställ in spelarmarkören på Semi Assisterad (Semi Assisted)

- Ha spelarmarkörens namn (Cursor Name) inställt på wireless controller number eftersom detta tar bort lite extra detaljer på skärmen under spel.

- Ett råd är att ha Passningssupport (Pass Support) på två ploppar. Mer om detta senare.

Knappinställningar (Button Configuration):
- Var noga med att välja spelarrörelse med antingen analoga L-spaken eller styrkorset. Om du sätter det på L-spaken så kan all taktik och strategi kontrolleras med styrkorset. Detta är väldigt fördelaktigt mitt under match.

- Lagkamratsstyrning (Teammate Control) kan egentligen vara inställd som du vill. Om allt du vill är att få spelaren att springa framåt så är assisterad det som gäller för dig medan manuell är för de som vill ha ännu mer kontroll över spelaren utan boll.

Spelarassistans: (Player Assistance)
I PES 2012 finns det fyra olika sorters assistans tillgänglig och trots att dessa icke hade en förmånlig effekt i gamla PES versioner så finns det i år två stycken som man kan tänka sig att använda sig av, speciellt samtidigt som man lär sig bemästra försvarsspelet.

- Genom att aktivera rensning (Clear: On) så får du hjälp med krossbollar. AI:n är mycket mer hjälpsam än förut när det handlar om detta och du kan koncentrera dig på att pressa bollhållaren genom att skära av passningsvinklar eller bara genom att markera en annan spelare. Nu rensar de inte bara bollen till någon slumpmässig plats på planen utan det verkar som att de tar rätt beslut. Det kanske inte är den sanne PES-spelarens lösning men det kommer du inte att bry dig om när din datorspelare rensar iväg en farlig kross som du inte hunnit reagera på ändå.

- Autoglidtackling (Auto Sliding) inställd på hård (Hard) är tveklöst ännu mer hjälpfullt när det handlar om att lära sig försvara och antagligen även när du lärt dig spelets försvarsmekanismer också. Tanken på autoglidtackling får veteranspelare av serien att se rött men i PES 2012 så är det lite som en gåva från gud eftersom det inte riktigt gör det som sägs. Istället för att vara en ogenomtänkt skruvdobbssatsning så kommer din datorspelare sätta in en fot då och då för att bryta och även göra en glidtackling om det behövs. En bra hjälp under tiden som du lär dig kontrollerna i vetskapen om att AI:n gör jobbet utan att lägga sig i allt för mycket.

- Det rekommenderas att du, när du väl fixat din profil, går in i Personlig Data (Personal Data) Menyn från huvudmenyn och exporterar dina inställningar eftersom du på grund av ett ganska jobbigt designfel tar bort din profil genom att trycka fyrkant i Personlig Data Menyn och då måste du bygga om hela din profil från början. Förebygg frustrationen över att ha tagit bort din profil genom att exportera så fort som möjligt.

Speltips
Okej, vi är redo att köra igång så här kommer lite tips. Precis som med varje PES så finns det en del mystik på grund av hemlighetsfull programmering och dålig översättning.

Passningar:
- Om du håller inne R2 innan du passar bollen så ökar du chansen att slå en bra passning. Det är helt logiskt eftersom du då har bättre kontroll över bollen och detta är något som de flesta veteranspelare lätt glömmer. Använd detta när du bygger upp ditt spel, det är jätteviktigt.

- Även om du använder två pluppar när det gäller Passningsassistans (Passing Assistance) så betyder inte det att du bara kan slå bollarna utan att sikta. Alla sorters passningsinställningar innehåller någon sorts motkänsla när du slår en felpass och om du inte siktar så kommer detta att märkas extra mycket och göra dig frustrerad. För att du ska få maximal kontroll, så håll alltid inne spaken till max åt det håll du vill röra dig innan du låter energimätaren för din passning gå igång.

- När du ska slå en passning var inte rädd för att trycka in passningsknappen lite extra, detta gäller speciellt passningar som ska lite längre bort.

- Var inte rädd för att variera ditt passningsspel med små nätta lobbpassningar.

- Även ifall det inte känns rätt så måste du vänja dig vid att använda Super Cancel när det handlar om att möta genomskärare. Tacksamt nog så verkar det som att man inte behöver trycka in Super Cancel lika mycket som i de äldre spelen. Det tråkigt att det ska behöva vara så här när man tänker på hur fritt det är i andra delar av spelet.

- Den manuella delen när det handlar om passningar görs genom att hålla in L2 samtidigt som man passar. Användandet innebär såklart en risk men kommer att belöna dig när du får till det. Använd träningsmatcher för att öva upp dina L2-färdigheter och för att kunna använda det för att öppna ytor. Slå direktinlägg och genomskärare både längs marken och i luften samtidigt som du håller inne L2.

- Genom att hålla in L2 + R2 så verkar det som att gubben som möter en genomskärare får mer ut av situationen. Här är lite av den mystik som omgärdar Konamis spel!? Testa och se ifall det fungerar för dig.
- Att kunna hålla i bollen är nyckeln till att få ut det mesta och bästa från dina AI-styrda kamrater, så spela med tålamod och precision och var aldrig rädd för att slå krossbollar för att byta kant. Detta har gjorts enklare då det i praktiken är omöjligt att slå en krossboll för långt, detta är naturligtvis inget bra för spelets realism men du kan ju vara säker på att bollen oftast kommer till sin destination, förutom om du har en motspelare i vägen det vill säga.

- Att få sina datorspelare att ta löpningar är nu en del av PES men man kan inte förlita sig på det allt för mycket. Använd den manuella metoden om du vill få en anfallare att dra sig neråt eller för att få en mittfältare att möta boll. Denna nyhet är mer ett lockbete för att köpa PES än för att skapa en chans genom att få spelaren att springa framåt.

- För att få igång rörelse i ditt lag, tryck då in R2 precis efter du slagit en markpass och använd även väggspelsfunktionen (L1 + Pass) du behöver inte alltid spela tillbaks bollen till den som tar löpningen vilket kan göra att du får en lucka genom att förvirra försvaret. Variera dig även genom att använda de fyra kortkommandouppställningarna på styrkorset, detta kan också få igång mer rörlighet.

Dribbling:
- Att dribbla vanligt med den vänstra spaken är mycket mer responsivt men var medveten om att alla spelare inte har snabba fötter när det gäller att behandla bollen och när de ska byta riktning i en svår vinkel.

- R2 dribbling ska inte användas om du ska vända i 90 grader... det vill säga om du inte vill se en sidodribbling som kan vara svår att komma ur om din spelare inte har sidesteppingkortet eller utmärkta egenskaper när det handlar om dribbling speed/accuracy. Försök använda dig av små tryck på R2 istället för att hålla nere den när du är i tajta situationer.

- R2 kommer till sin rätt på eget sätt då man kan göra bort spelare innan man utför ett ryck eller ett snabbryck. Spelets mer talangfulla och och tekniska spelare använder dessa ögonblick för att utföra finter. Detta är perfekt för att komma till ett bra läge.

- Snabbryck görs genom att hålla in R1 +R2 och sedan trycka spaken i den riktning spelaren har huvudet eller i 45 grader åt något av de håll (framåt) som spelaren inte tittar åt. Detta move resulterar också i ett försök att tunnla motståndare. Tajming och spelarnas explosivitet är nyckelegenskaper och det är kul när man lyckas.

- Efter att ha utfört ett ryck och du har en motståndare i närheten, gör då en lurig liten riktningsförändring väldigt snabbt och håll inne springa snabbt knappen. Detta kan få de mer talangfulla dribblarna att öka tempo och ta sig förbi den där motståndaren med enkelhet. Lär dig detta och andra riktningsförändringar tillsammans med rycken så kommer du att kunna göra det som kändes omöjligt förut.

- L2 och vanlig dribbling med bollen via den analoga spaken fungerar som en sorts variant av vanlig dribbling. Det finns inte i manualen eller något sådant men det verkar som att spelarna får till mer precisa touchar och det känns kanske lite som FIFAs pace control som är placerat på samma knapp. Förutom detta känns det som spelarna kan vända bättre. Där är den där mystiken igen, men var säkra på att ni kommer känna en skillnad.

- Använd förmågan att stanna med R1 och byta riktning då det ofta lurar din motståndare som ställer sig på fel fot. Vissa spelare verkar kunna rycka från stillstående position.

- När det handlar om att löpa så tryck in R1 2-3 gånger mellan att spelaren rör bollen för få honom att slå den en bit framåt, genom att använda dig av R1 +R2 och antingen upp, ner eller diagonalt i den riktning som din spelare har ansiktet mot får dem att nå sin högsta dribblingsspeed.

Försvarsspel:
Det finns många sätt att effektivt försvara sig på i årets version men följande tips kretsar runt de inställningar vi gjorde tidigare i guiden - Auto Slide: Hard / Clear: On. Det finns fortfarande mycket att lära när det handlar om försvarsspel och mer tips och sätt att försvara på kommer nog så småningom.

- R2 fungerar som en tackling om man är nära nog och kan ofta fungera bättre än med pressen med X-knappen. Svårt men det fungerar.

- Använd X för att ta dig in i ytan nära spelaren med boll och byt sedan snabbt spelare. Om du tajmar det rätt så kommer datorn ta över och effektivt pressa motståndaren. Skulle spelaren du bytade till också vara nära så använd samma sätt igen (lite riskabelt), sätt press eller bara markera eller täck yta genom att röra dig med styrspaken eller R2. Om en datorstyrd spelare är i närheten så använd fyrkant för att pressa ännu mer om du vill.

- När det ser ut som att din motståndare försöker sig på att dra sig ut mot kanten (för att slå ett inlägg) så försök komma in framför och använd sedan R2 för att sakta ner dem. Att endast hålla inne R2 fungerar inte.

- Var inte rädd för att använda X när din försvarare är nära någon som ska ta i mot en pass på mittfältet. När bollen är i din egen tredjedel av planen så var lite mer avvaktande genom att använda R2 eller styrspaken för att placera dig bra men var inte rädd för att försöka gå in och ta bollen helt och hållet.

- Glidtacklingar handlar mest om timing och när du tajmar det rätt så är de väldigt väldigt effektiva eftersom spelare med bra försvarsattribut kan utföra krokglidtacklingar (influerade av spelarens bästa fot). Dessa tacklingar kan få en att ta bollen på ett väldigt rent och just sätt.

- Ibland så bara måste du bryta boll från en spelare för att vara på den säkra sidan utan att tänka på om det är just eller inte. Det är i dessa situationer som man måste veta när glidtacklingar är som bäst. Var inte rädd för att använda dem i 50-50 situationer.

- Ta en frispark imot dig om du behöver. Det händer hela tiden i verkliga livet och du kan vara säker på att du i PES 2012 måste vara beredd på att utforska den lite mer ojusta sidan av spelet.

Skott:
Att skjuta verkar ha blivit något som framkallar huvudvärk när det handlar om att placera bollen men det betyder inte att det inte finns sätt på vilka du kan förbättra chanserna att sätta dit bollen. Ärligt talat så finns det en del frågetecken runt skotten och några av de här tipsen är mer förslag än säkra metoder.

- Tänk dig placering av skotten som att du trycker upp för att skjuta mot den bortre stolpen och ner för att skjuta mot närmsta stolpen. Välj var du ska skjuta precis innan du trycker in knappen. Ibland så ger din gubbe bollen en extra touch för att skapa yta och ibland gör han inte det, men det verkar var den bästa metoden för att skjuta.

- R2 skotten är tillbaks och det är här som placering är ganska enkelt. Nyckeln är att använda ryck eller snabbryck för att skapa yta innan man placerar ett R2 skott på mål. Hur som helst så går det bra att skapa yta på ett effektivt sätt endast med vanlig standarddribbling. Om din spelare är positionerad så att han rör sig parralellt mot målet och med sin svaga fot längst bort från målet så kan du få till de här skruvade skotten som borrar sig in i hörnet.

- R2 skotten handlar inte exklusivt om placering eller skruvade skott utan du kan nu få till kraft även med dessa.

- L1 special chippen som man alltid har gjort på samma sätt i PES historia (spring parralellt med mål) är ett annat effektivt sätt att placera på och du kan även här använda kraft. Tänk på att vissa spelare är extra bra på det här som Messi t.ex.

- Genom att använda manuella passningar får du ofta bättre yta för att skjuta, detta påverkar också hur mycket tid du har på dig att placera skotten så länge som du tajmar in det bra. Det handlar inte så mycket om kraft här eftersom spelare tenderar att skjuta kraftfullt om de får mycket yta, till skillnad från om de får bollen rakt på fötterna. Lägg också märke till att bollen ofta brukar stanna upp när den rullar på gräset och detta gör att man kan få till mer kraft på den.

- Precis som med R2 skott, så använd ett ryck eller ett snabbryck för att få mer mer kraft i skotten, precis som du kan göra med R1.
- Gör L2 något med skotten när man håller inne den? Ingen som vet just nu men det är bara att prova.

- Vissa användare rekommenderar att man håller inne R1 före , under och efter när man skjuter. (Dock inte när man väljer var man ska skjuta)

- L2 och ett snabbt dubbeltryck på fyrkant verkar vara den rätta medicinen för att få till ett dykande skott, men bara om spelaren har den egenskapen. Även ifall det inte är registrerat som en special ability så kan Maxi, Gerrard, och Adam i Liverpool göra det. Hur gör man det? Med tillräckligt med yta framför dig, slå bollen en bit framför dig, håll sedan inne L2 och tryck ett snabbt dubbeltryck på fyrkant. Dubbeltrycket ska vara kvickt och snabbt eftersom du inte vill ladda upp mätaren för mycket. Varför ska man göra så här? Jo när skottet kommer från distans (30m eller mer) så studsar skottet i marken framför målvakten och det blir otroligt svårt att klistra vilket ger dig en andra möjlighet att sätta returen.

Allmänna tips.
- Kolla alltid hur spelarnas pilar är innan match. Spelarnas form har en större betydelse än någonsin i PES-serien.

- Lär dig behärska offsidefällan (vänster på styrkorset) för att göra spelet mer kompakt och för att ta lätta genomskärare. Använd det då och då för att få till ett bra försvar. Det är riskabelt men är mer användbart än i något tidigare PES eftersom AI:n är så bra.

- Manuell målvakt kan man experimentera med i 1vs1 (endast offline), man kan placera sig på inlägg och försöka läsa skotten innan de händer. Det är svårt men kan vara effektivt.
- Håll inte nere triangel för att rusa ut hela vägen mot bollhållaren i 1vs1 utan använda istället små snabba tryck. Några spelare har rapporterat att genom att trycka upp och ner på kontrollen när någon tar ett skott, gör att målvakten gör bättre ifrån sig. Verkar oklart just nu men man kan alltid se vad som händer.

- Använd dig av attack/defence L2 + upp/ner speciellt när du precis har tagit ledningen och vill hålla den när det bara är en stund kvar av matchen.

- Använd dina avbytare.

- Ta tid på dig och fixa din uppställning efter motståndet och försök experimentera med mätarna för de olika taktiska momenten.

- Man mot man markera.

- Använd alla fyra förhandstaktikerna och byta under matchen för att klara av matchbilden.

- Prova Copa Libertadores och Champions League i sina egna lägen då dessa är ganska häftiga. Copa Libertadores i sig är en svår utmaning.

- Var tålmodig. Allt kommer inte att sitta på samma gång och om du känner att du är frustrerad så ta en paus. Långa spelstunder är underbart när det går bra men ibland måste man bara lägga kontrollen och ta en break och komma tillbaks med nya krafter. Spelet kräver mycket, speciellt i försvarsspelet och om du inte är fokuserad så kommer datorn att slå dig.

- Fixa en optionfil!

Detta var alltså WENBS startguide för PS 2012. Allt det här är tups på hur man ställer in allt rätt från början innan man startar sitt Football Life som antingen spelare eller manager, eller t.om ordförande. Det måste sägas att det finns en hel del olika aspekter av spelet som man inte vet mycket om men experimenterande gör ju ingen skada. Vi är fortfarande i början av spelets livstid och mer och mer kommer att avslöjas. Optionfiler kommer att vara de bästa någonsin när det handlar om utbud på grund av import och export funktionen.

/WENB

(Tack till WENB communityn och speciellt, Alan Curdie, oppyeunome, nobleknight91, Grimm & _anderson)