Inför Pro Evolution Soccer 5

Kommentera

Efter ungefär en veckas spelande av Winning Eleven 9 så har jag kommit fram till en del gameplay synpunkter.


- Passningspelet är kraftigt förbättrat och de nya animationerna för olika sorters passar med fötterna är underbara att se. Vid frisparkar har Konami infört en mätare precis när man passar så att inte motståndaren ska veta ifall man skjuter eller passar. Det är också mycket enklare att slå en krossboll än i de förra spelen.


- Skotten är mer verkliga nu. Du kan få på riktiga projektiler utifrån straffområdet, men samtidigt är det svårare att komma till skott och oftare går skotten över kassen. Du måste verkligen lirka på femmans nivå mot ett bra lag för att få en bra chans. Att lobba målvakten är nu mycket svårare än i föregångarna. Du måste hålla in skottmätaren mycket längre för att få till en lobb och man lyckas inte ofta få upp den tillräckligt när man är fri med målvakten.


- Närkamperna är hårda och gör man ett snedsteg och sätter dit en fot istället och missar bollen så får ofta motståndaren frispark. Det känns dock inte som om det är ett problem med spelet utan mer något som man kommer lära sig i takt med att man spelar spelet mer. De olika animationerna för närkamper är fina att se. I markeringspelet så kan man se hur spelare trycker sig mot den andre spelaren för att hålla en yta så att de till exempel kan vinna en nickduell. I nickdueller i straffområdet är det nu otroligt svårt att göra mål. Antingen kommer målvakterna ut eller så nickas eller rensas bollen bort.


- Det är lättare att göra mål på frisparkar nu än i PES4 där det nästan var omöjligt. Det känns lite lättare att få bollen över muren nu.


- Målvakterna agerar mer verkligt och slänger sig efter farliga skott som går utanför och inte som i PES4 där de ofta bara tittade på när en boll smekte stolpen och gick ut.


- Ett stort minus som jag ser det är hur alla spelare i spelet alltid ska göra "sidestep move" när man bytar riktning, det reflekterar tyvärr inte verkligheten och det blir bara jobbigt i längden. För att undvika "sidesteppandet" så får man försöka med att gå framåt mer direkt. Jag ser gärna att de tar bort den här automatiken på sidesteppandet som innan var förpassat till R2 + upp/ner.


För övrigt så känns spelet som mer fotboll och till PES5 kommer det antagligen bli ännu bättre. Det finns inga nyheter på lagsidorna i WE9 men det har alltid varit så i den första versionen för den japanska marknaden. Som tur är finns det ju hjälpmedel som X-port som gör att man kan uppdatera lag och spelare själv.