Höjdpunkter under PES-året 2009

Kommentera

Det är alltid roligt med listor. Här kommer en lista på några av mina favorithändelser 2009.


1. PESLEAGUE drar igång för första gången i Sverige
PESLEAGUE Sverige drog igång för första gången någonsin i Göteborg den 24 Jan. Man skulle kunna säga att alla var där, förutom det då okända namnet Rodde. Sam trotsade sitt oflyt i tidigare officiella turneringar och vann tillsist en pokal. Läs om eventet här.

2. Konami annonserar PES 2010 redan i April.
I April hade de flesta som inte fortfarande levde i total förnekelse kommit överens. PES 2009 höll inte måttet. Därför var det mer än välkommet att Konami annonserade PES 2010 och en helt underbar lista på nya funktioner i spelet. Spana in listan här och se ifall det fortfarande inte låter bättre än vad det smakar.

3. Ulf ger Rodde PESLEAGUE titeln och en resa till Nice genom att inte åka till GBG turneringen.
Inför den sista omgången i PESLEAGUE så ledde Rodde marginellt gentemot Ulf. En intern uppgörelse hade dock redan tagits i turneringen i Malmö där de två ledande PES-spelarna i Sverige hade bestämt sig för att den som vann där skulle ha vinna hela köret. Det blev en massa snack inför GBG #10 men en uppgiven Rodde hade bestämt sig för att inte åka. Hade Ulf kört upp en hörnflagga i röven på Rodde så hade han kunnat haft en plats i EM redan där. Se den absolut sista posten från PESLEAGUE här.

4. EM i PES 2009 i Nice
Sola och bada i Pina Colada. Mycket ont kan sägas om Konamis fotbollsserie de 2-3 senaste åren men när det handlar om att arrangera event någonstans i Europa då är det klass och inga visor. Seabass var där, Greyhound var där, Puha var där, Klingan var där, Ulf och Rodde var där. En Belgare tog hem hela skiten. Jaha. Vad kul då. 98% av spelarna spelade på samma sätt i turneringen. Det var roligare att gå och trampa sand mellan tårna än att titta på fotbollen som spelades. Ulf höll på att slå ut en italienare men föll på mål i absolut sista minuten.

Se matchen här!
Läs om PESLEAGUE i Nice i FourFourTwos senaste nr. 52

5. Nya PESLEAGUE sidan öppnar för Norden.
Efter mycket planerande, där jag på något sätt ville samla alla nordens PES-spelare på ett och samma ställe, öppnades PESLEAGUE portalen Nordic den 25:e Oktober. Den är kanske inte särskilt stor än men eftersom sidan drivs för Konami så kommer den att växa med tiden, var så säkra.

http://pesleague.se

6. PES 2010 känns roligt att spela i mer än en månad.
Efter att jag spelade den färdiga versionen av PES 2010 i Nice för första gången så kände jag för första gången på två år att det här var ett spel med vissa anknytningar i spelkänslan till PS2 spelen. Jag kan fortfarande inte sätta fingret på exakt vad det är men det är gameplayrelaterat. Efter patch 1.03 känns detta faktum än mer uppenbart. PES 2010 är verkligen på väg i rätt riktning.

Läs min ärliga åsikt om vad vi egentligen fick i och med PES 2010.

7. Wii-versionen känns gameplaymässigt som den version som utvecklas mest i rätt riktning.
Seabass i all ära men när det kommer till nytänkande så är det Greyhound som har coolast framtidsvisioner. I hans version finner vi följande
  • man kan spela med wiimoten och peka var spelarna ska springa.
  • man pekar var man ska skjuta straffar och man kan slå dem på olika sätt (lobb, placerat, hårt),
  • vi har en mätare för tillfällig stamina som gör att spelarna blir mer och mer benägna att tappa boll ju längre tid som går.
  • Frisparkar kan skjutas på ett innovativt sätt med wiimoten.
  • Spelet är det bästa fotbollsspelet på marknaden när det handlar om flytande gameplay och animationer.

8. En favorittippad Ulf vinner Nordiska Mästerskapen
Ulf åkte inte till GBG eftersom han inte fick tag i en sista minuten tågbiljett men på Nordiska Mästerskapen dök han upp. I semifinalen fick han möta Sam och där visade han verkligen vilken otroligt bra spelare han är. När Sam var ute stod en nykomling och väntade på honom i finalen. Det blev storstryk för "Izze". 5-0 och Ulf till EM tillsammans med Rodde.

Se försnacket till semin
Se Ulf besegra Sam i semifinalen

Se försnacket till finalen
Se Ulf massakrera Izze i finalen

9. PES 2010 säljer skit i UK.
Man brukar säga att spel och film lever på ryktet från sina föregångare. Alla gick till exempel och såg Indiana Jones och kristallskallens rike trots att filmen faktiskt till stora delar var skit. På samma sätt köpte ALLA och några till PES 2008 när det kom. Med PES 2008 och 2009 i färskt minne fick det räcka för konsumenterna som köpte FIFA 10 för halva priset när PES 2010 släpptes i UK. PES floppade således och UK sålde utan att gå med vinst. Nu är det faktiskt möjligt att PES seriens goda rykte kan återskapas något vid julhandeln då patch 1.03 får PES 2010 att kännas riktigt bra. Men att tappa den potential som PES hade för några år sedan genom att producera skit två år i rad är inte godkänt. Vad gjorde Konami med våra pengar? Fick Kojima allt till sin produktion av MGS4? Vi får nog aldrig veta.

10. Konami släpper nedladdningsbart material med Japanska hemmadräkten uppdaterad.
Man blir glad för så lite nuförtiden. Japans uppdaterade hemmadräkt är en av de sakerna. Men vi får inte glömma att det kunde varit värre. Vi kunde fått djurhuvuden igen! Trots Japans hemmadräkt fick vi i samma uppdatering en av de bästa transferuppdateringarna till ett fotbollsspel någonsin. Konami får gärna lägga till stora huvuden i nästa uppdatering. Det är en sak som jag tycker är komiskt roligt på wii-versionen. Ge oss det! =)