Det här lovade KONAMI och det här får vi!

33 kommentarer

Konami utannonserade i April ett pressmeddelande där de berättade om vad som komma skulle. Jag tittar närmare på detta och ger mina egna åsikter i ämnet.

KONAMI Annonserade...
• Gameplay: PES 2010 fokuserar på att förbättra känslan i matcher mellan spelare och genom att skapa en utmanande upplevelse som ständigt testar spelaren. Intuitivt zonförsvar krymper ytorna och spelare kommer hela tiden vara tvungna att hitta nya sätt att attackera på. PES 2010 fokuserar på att vara en verklig fotbollssimulator, genom att blanda taktik och snabba reaktioner, precis som i verkliga livet. Förutom detta så kommer målvakterna att uppträda med mer variation och dessutom ha fler egenskaper för att efterlikna dagens burväktare. Spelets domare har också blivit omgjorda med smartare AI vilket gör att de är mer balanserade i sina domslut under en match.

Det här får vi...
Om man har varit en flitig spelare av PES 2008 & PES 2009 så är det dags att man glömmer dem till viss del. Att attackera på ett enda sätt är inte längre den enda vägen till framgång vilket det kändes som i PES 2009. Taktiken spelar större roll och dessutom måste man vara reaktionssnabb och precisionssäker i sina knapptryckningar. Genomskärare och crossbollar kan slås med mycket större framgång. Målvakterna limmar bollar men släpper fortfarande konstiga returer på vissa skott. Domarna släpper lite för många fula situationer som i verkliga livet skulle vara direkt livsfarliga för spelarnas karriärer.

KONAMI Annonserade...
• Förbättrat utseende: PES 2010 har gått igenom en väldigt stor visuell förvandling, spelets uppskattade spelarutseenden och animationer kommer att vara än mer lika sina verkliga förebilder. Detta inkluderar spelares olika kroppsspråk på plan samt ett nytt system med förbättrade ljusegenskaper som förändras i spelets olika miljöer. De olika arenorna är också kraftfullt förbättrade med gräs och andra finjusterade detaljer.

Det här får vi...
Visuellt så ser spelarna underbart bra ut. Man kan till och med se hår på skinnet och andra smådetaljer. Konami har skapat en likhet i spelarnas ansikte som nu borde sätta standarden även i andra spel. Arenornas gräsplaner ser attraktiva ut och det är många detaljer att titta på. Ljussättningen är mycket vacker och all grafik från Champions League och Europa League har integrerats på ett mycket bra sätt. Top of the pops.

KONAMI Annonserade...

• Helt nya animationer och rörelser: Animationerna kommer att avlösa varandra på ett välnyanserat sätt där dribblingar och skott på mål får mjukare animationer. Nya individuella färdigheter kommer också att vara med, dessa inkluderar flera olika sätt där man kan dribbla och trixa, och de här nya möjligheterna kommer att ha en stor effekt på hur en match utvecklas. Många av de rörelser som funnits i spelet har blivit helt omarbetade. I synnerhet de för dribblingar, vändningar och skott. Det kommer också att vara en väsentlig skillnad när man slår en pass stillastående, i jämförelse med om man slår den när man springer.

Det här får vi...

Vi får ett helt omarbetat PES när det handlar om animationer. Spelet liknar nu äntligen de spel som vi var så vana vid under PS2 eran. Det här är för det mesta toppklassanimationer. Men tyvärr hittar vi en del som inte stämmer och det är för det mesta när det handlar om bollar som ska brytas eller studsar fritt. Det känns som det finns ett glapp i animationsmotorn här och den luckan måste fixas.
Det finns en hel drös av personliga animationer för de mest kända spelarna. I Sverige så har Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic fått den här sortens uppskattning av Konami. I vissa fall så hejdar man sig och utbrister i ett "såg du det" när en icke så vanlig animation dyker upp.

KONAMI Annonserade...
• Matchernas atmosfär: Publikens reaktioner under matchens gång kommer att vara mer varierade med nya sånger och rop. Skillnaden mellan hemma- och bortamatcher kommer att återskapas och publiken kommer att reagera spontant på olika händelser i matchen genom att visa missnöje eller glädje när lagen t.ex. får en frispark eller gör mål. Kommentatorernas matchanalyserande kommer att vara fräschare samtidigt som man får en bättre utvärdering om vad som pågår i matchen.

Det här får vi...
Visst är det så att man kan lägga till en hel del nya crowd chants åt lagen genom edit mode, men varför känns vissa ljudeffekter så otroligt dåliga? Det är ibland som att höra de där bestickljuden som man då och då lyckas få till under middagen. Isch. Publiken hörs inte särskilt mycket (det kanske är för att jag inte har ett hemmabiosystem). Kommentatorerna är kanske bättre än i PES 2009 men vem bryr sig när deras analyser aldrig går in på detaljer i speluppbyggnaden utan bara är överblickande och kunde stämma in i nästan vilken match som helst. Dessutom saknar jag en grafiskt levande publik och känslan av ett myller på arenan. När allt bara är stilla så finns det ingen känsla inför matchen. Jag vill ha konfetti, sambatrummor (när Brasilien spelar) och ett övertäckande stöd i gult och blått när Sverige spelar. Skapa en publik med känsla som syns på långt håll KONAMI!!! Detta är den del av spelet där jag är som mest besviken i förhållande till Konamis pressmeddelande.

KONAMI Annonserade...

• Förbättrat Master League: Master League har blivit grundligt omarbetat med fler förbättrade valmöjligheter för tränaren. Man kommer att kunna leda ett lag under en längre tidsperiod. För många spelare är Master League det som har gjort spelserien till en sådan framgång och PES 2010 kommer att ha många långtgående och viktiga innovationer för att förbättra spelläget.

Det här får vi...
Konami levererar i mitt tycke ett nytt Master League i hästväg jämfört med de senaste 5 åren. Jag är inte själv en passionerad Master League spelare men jag kan förstå andras passion för spelläget. Riktiga pengar, scouter och Champions League. Master League har fått ett hjärta som leder dig och din klubb mot sponsorernas uppsatta mål, 11 poäng av 10 enligt Winningelevenblog och jag tror att jag måste ge det här spelläget en ärlig chans det här året.

KONAMI Annonserade...
AI: Utvecklingsteamet i Tokyo har jobbat för att förbättra AI i spelet och har lagt till Teamvision 2.0. Mittfältare och försvarare jobbar nu tillsammans för att krympa ytorna och för att göra det svårare för motståndarlaget att anfalla. Det gör att det skapas ett bättre skydd när man har sämre försvarare vilket är ett steg tillbaks mot det PES där det inte går att göra några enkla mål. PES återvänder därmed till sina rötter som fotbollssimulator. När det handlar om anfall, så kan spelaren nu välja att skicka upp mer folk på olika delar av planen vilket öppnar upp för fler målchanser än någonsin tidigare. På det viset krävs det en helt ny kontroll från spelaren i PES 2010. Strategiskt tänkande blir lika viktigt som kortpassningsspel, och det nya systemet kommer att göra att spelaren får bättre kontroll över laget. När det blir frispark kan man t.ex. få spelarna att ta löpningar för att kunna möta bollen i straffområdet.

Det här får vi...
Dina spelare springer inte längre omkring som yra höns utan följer faktiskt den taktik du lagt upp. De håller sig på ytan du placerat dem på och de hjälper sina lagkamrater för att krympa ytorna. Detta gör PES till ett svårare spel, speciellt när du möter en annan människa. Visst gör spelarna löpningar på frispark men det är inte så förändrat att du skriker WOW när du får en frispark. Vid fasta situationer känns spelet rätt likt tidigare versioner. Det är när spelet är igång som man märker skillnaderna i spelmotorn och AI:n.

KONAMI Annonserade...
• Individuella spelarkaraktärer: I tidigare PES-spel har uppställningen bestämt hur spelarna rör sig. PES 2010 lanserar ett nytt system i vilket den individuella försvars- och anfallsnaturen för spelaren avgör hur han spelar fotboll. Varje spelare har en individuell AI knuten till sina bästa egenskaper och detta reflekteras hos spelarens lagkamrater och motståndare. Om t.ex. en spelare som är känd för att slå bra inlägg har bollen, då sticker fler spelare in i boxen för att försöka möta den. I liknande situationer, ifall en spelare är känd för att dribbla så lägger sig försvararen så att han täcker sin svaga sida. En ensam anfallare får också mer stöd från sina mittfältare när han tagit i mot bollen.

Det här får vi...
Du kan bestämma om dina individuella spelare ska vara defensiva, balanserade eller offensiva. De har olika kort med specialegenskaper (stjärnorna är utbytta mot kort och det finns runt 40st) och precis som i de gamla spelen så kommer det vara väldigt behändigt att lära sig att använda sig av de här spelarna i sin taktik. PES next-gen har slutligen fått ett ordentligt djup.

KONAMI Annonserade...
• Strategianvändning: En ny snabbfunktion för att ställa in olika strategier kommer att finnas tillgänglig innan match. Alla olika saker som ingår i fotbollens värld kommer att representeras, passningar, rörlighet, försvarslinje, bredd över plan, och anfallarnas positionsspel kommer att kunna ändras så att det reflekterar riktiga klubblags taktiker. Till exempel så spelar Juventus mycket på kontringar medan Barcelona spelar med bredd när de anfaller. Dessa olika inställningar kan ändras när man vill och med vissa olikheter i hemma- och bortamatcher kommer det att krävas mer av spelaren, i synnerhet i Master League.

Det här får vi...
Konami har gått på djupet och nu är taktiknördens dröm uppfylld. Du kan justera ditt lags olika taktiska inställningar mellan 1-100. Frågan är dock hur mycket skillnad det är mellan värdet 62 och värdet 69 t.ex.? Jag vet inte än. Det jag vet är att detta kommer att undersökas med förstoringsglas och om det funkar, då kommer PES 2010 att hålla sig på banan ordentligt i det långa loppet fram tills PES 2011.

Konami Annonserade...
• Straffar: Ett helt nytt straffsystem har skapats, vilket ger en mer kontroll, bättre placeringsförmåga och träffsäkerhet.

Det här får vi...
Straffarna är nya och de är inte som på Wii, där man riktar en markör och döljer den för motståndaren, (som undertecknad trodde att det skulle bli) utan de framgår nu som en hel vetenskap. Tryck in knappen för kraft och gör din placering. Svårt i början men man vänjer sig. Målvakterna går att röra på linjen! In-game så får man se straffarna från sidan nu, precis som när man spelar.

KONAMI Annonserade...
• Förbättrat onlinemode: En helt ny sektion av utvecklingsteamet fokuserar på att förbättra onlinespelandet i PES 2010. Mer nedladdningsbart material planeras också. Konami har hela tiden uppdaterat PES 2009 med bl.a. nya licensierade lag- och spelarövergångar och detta kommer att fortsätta och förbättras i PES 2010. Lag- och spelinnehållsuppdateringar är planerade genom hela spelets marknadstid. Dessa kommer att göra spelet till en ännu bättre upplevelse när det är dags för match.

Det här får vi...
Online fungerar enligt flera källor mycket bättre det här året än i de två senaste spelen. Vi som gillar att lira online väntar med spänning på hur det ser ut när servrarna fylls av PES-älskare som inte vill något annat än att vinna med Barcelona.

Bring it on!
 
1 Pontus:

skriven

Bra lista! Håller med på det mesta förutom animationspunkten där jag tycker att allt för många animationer, skotten framförallt är gamla och fula och aldrig borde introducerats i förstaläget. Jag tänker då framförallt på "skyffel-skottet" om man parallellelt med mållinjen och skjuter, ful bredsida som liksom "skyfflar upp" bollen istället för att trycka till den ovanifrån som det skulle sett ut irl. Sen finns ju det patenterade "hugg-skottet" som ofta kommer på volleyträffar och snabba rappa avslut. Ett tillslag som inte har någon pendel alls, hård bakåtpendel, men efter träff på boll stoppar benet upp totalt och spelaren tar ett stapplande steg för balans. Ohyggligt fult och orealistiskt.



Hoppas iaf att onlineläget kommer vara bra, då kan vi njuta länge av detta spelet!

2 Pontus:

skriven

Förresten, nu kom spelet i brevlådan :) Tack Caniggia ;)

3 Dan:

skriven

Varför san siro och giuseppe meazza? Fail

4 Caniggia:

skriven

@ Dan - För att både Inter och Milan ska ha sina hemmaplaner.

5 Christian:

skriven

Grym blogg!



undrar bara om det kommer att gå och lira 2 på samma konsol online?

6 Caniggia:

skriven

@ Christian - Tack! Det kommer att gå att spela två från samma konsoll och det är efterlängtat! Välkommen!

7 Chris:

skriven

Örnen har landat. Stort tack Caniggia!

8 Caniggia:

skriven

@ Chris - Det är lungan! Online börjar fungera imorgon klockan 14.00!

9 Chris:

skriven

Aha. Ja prova att gå in i onlinemenyn då står det "Din version av PES 2010 är inte kompatibel" Men då vet jag att det funkar imorn. Lite tid för träning =)

10 Don-T:

skriven

Spelet låg i brevlådan när jag kom hem ,tackar =) ska leka lite snart här måste ju testa om det eventuellt går att importera tröjorna från förra årets version =)

11 Caniggia:

skriven

@ Don-T - Blir det julafton hela helgen med PES online?

12 Baris:

skriven

Tjena!



Finns det fler än mig som inte fått spelet ännu?

Kom hem från jobbet precis för att bli besviken!

Why Caniggia, WHY?

13 Caniggia:

skriven

@ Baris - Alla spel skickades igår. Om det inte är framme så är det för att posten är slö. Det du kan göra är att gå till posten själv med ditt leg. och höra om de har något till dig.

14 Anonym:

skriven

Canigga har pratat gott om både pes 08 o 09 och bägge har varit en jävla flopp. Nu gör han det med pes10.

Den enda canigga försöker är att reklamera ett spel som har tappat san identitet. Patetiskt.

15 Caniggia:

skriven

@ Personen som inte vågar använda sitt nickname men som antagligen kommer dyka upp på IP-listan som sträcker sig 5 år tillbaka - Ursäkta. Men inget av det du säger är sant. Faktum är att jag driver en blogg som handlar om PES och då är det ju så att man skriver om spelet i positiv anda annars så skulle ju ingen läsa. Den bästa versionen av 09 förra året var Wii-versionen. Det står mycket väl i bloggen i jämförelse med de andra versionerna. Alla kommentarer är välkomna utom de som på ett personligt sätt attackerar författaren, min känsla är dock att du gjort det förut... Tack och Hej!

16 Kim:

skriven

Tack för spelet!

Hittills är det suveränt men kan inte förstå varför man gjort straffarna "omöjliga". Kan du förklara hur och varför?



Tack ändå, grymt!

17 Caniggia:

skriven

@ Kim - Knepet är att trycka in knappen (nätt för lågt och längre intryck för högre) sedan vinkla dit man vill skjuta men inte hålla in för länge. Mitt tips är att du går till training, väljer free kicks och placerar bollen i straffområdet, vilket gör att du får straff. Sen kan du skjuta hur många ggr du vill! =)

18 Jakob:

skriven

Det är helt fantastiskt bra! Fifa10 kan ju ta sina licenser och gömma sig bakom en sten! :)

19 FamousRuler:

skriven

Läste nånstans att 4 dribbling animation var tillbaks i PES2010. Va bra tänkte jag först men sen kom jag på.. va f-- var det nu igen? Kan nån upplysa?

20 FamousRuler:

skriven

Ännu en korkad fråga... Jag antar att man inte kommer att kunna lira online med editerade töjor? Skulle va grymt positivt om man kunde göra det.

21 Caniggia:

skriven

@ FamousRuler - Jag antar att du menar olika dribblingsanimationer för hur spelare springer med bollen. Där finns det fyra animationsset. Baywatch animationen för löpning som fanns i det förra spelet har alltså till viss del försvunnit och nu finns det fyra olika löpstilar.



Tyvärr så går det inte att editera något för spel online. Det hade såklart varit bra om man kunde göra kläder och stats separat på något sätt men än så länge är det NO NO. I framtiden hoppas man mer och mer på att folk ska få administrera sina egna optionfiler som folk delar med varandra och spelar ligor med. Det är framtiden. T.ex. hade jag då kunnat göra en allsvensk fil och alla som spelade i min liga hade varit tvungen att spela med den för att kunna komma in i min onlinegrupp. Det är en del av framtiden det.

22 Elias:

skriven

Vadå för att milan o inter ska ha varsin arena =S .. Vf inte göra en ny arena ist för o göra 2 st likadana arenor :S

23 Linder:

skriven

Kan säga rakt av att jag är grymt imponerad av PES 2010. För det första så låg det i brevlådan när jag kom hem igår. Tack Caniggia (Suverän i VM94)



Spelet är så jäävla snyggt gjort, förrutom vissa skott animationer som påminner om PES 08 typ(stela)



Har bara spelat en EM turnering med Sverige för att komma igång. Torskade finalen på straffar såklart. Det är verkligen en konst i år. Men det är skönt att AI'n ser till att missa ibland.



PES 2010 är inget man stoppar in i konsollen och lirar skiten ur på en gång det är en rätt lång väg att vandra innan man blir bra detta året , Det gillar jag starkt :)

24 Arre:

skriven

PES 2010 är tillbaka och bättre än någonsin!



Jag har inte fått min kopia av PES10 än men har följt ALLA nyheter från 10:an och har följt spelet under produktionens gång. Jag är en erfaren pes spelare som började redan på supernintendo med iss soccer deluxe. Årets PES är sagolikt härligt fotbollsspel, det är magi, passion, adrenalin och GLÄDJE!



Har spelat demot ganska flitigt och gillade det skarpt även om det inte var det fullständiga spelet, antar att det klara spelet kommer vara ännu bättre naturligtvis!



Caniggia, heads up för en suverän blogg och ditt arbete!



Att tänka fotboll är äntligen lönsamt igen, tack o lov för det!

25 Caniggia:

skriven

@ Elias - Det var väl enkelt att göra det så och sen smycka arenorna med supportrarnas olikheter.



@ Linder - Kanon! Jag hoppas att vi kan njuta av spelet online så att vår community här i norden kan växa sig stor!

26 Caniggia:

skriven

@ Arre - Fruktansvärt roligt med nya röster! Jasså du är en sådan gammal räv precis som jag. Ser fram i mot att möta er alla online. Bloggen kommer att fortsätta men onlinespelandet kommer att förlägga sig på http://pesligan.net och vår helt nybyggda sajt http://pesleague.se ! Välkomna!

27 Arre:

skriven

Ja det ska bli sjukt intressant att få spela online utan problem. Pga tidigare onlineproblem har jag helt avstått från att spela så. Istället har det blivit mkt offline med kompisar.



Jag tillhör nämligen en unik grupp familjemedlemmar där jag och alla mina bröder (5 bröder inkl mig själv) älskar PES och alltid har gjort det sedan supernintendo (förutom 08-09). Jag personligen har alltid varit bäst i min familj och bland kompisar och är väldigt nyfiken på att möta andra skickliga PES spelare online. Det skulle vara kul och möta dig Caniggia, du tillhör ju trots allt de erfarna spelarna.



Uppskattar att du spelar med lag som inte alltid är bäst men att du genom att spela skickligt och kreativt kan vinna mot tom de bästa lagen. Jag är precis sådan, gillar att spela med de sämre lagen för att kämpa extra mycket och det blir så mkt mer belönande när man vinner en match efter fantastiskt spel.



Den glädjen jag känner över PES10 är makalös, det finns inte ord för att beskriva det. Jag spelar fotboll aktivt på högre nivå och att spela ett bra PES spel är nästan lika roligt som the real deal eftersom PES är så verklighetsbaserat. Tänker man riktig fotboll gynnas man i pes10....jag har tom lärt mig vissa grejer i den verkliga fotbollen tack vare spel som PES 5...underbart säger jag bara!

28 Caniggia:

skriven

@ Arre - Sjukt skoj! Det du beskriver är likvärdigt mitt sätt att spela. Det är därför vi kommer att köra lite turneringar på PESLEAGUE som inte kommer att följa normen. dvs. Att alla spelar med det bästa laget i spelet. Det kommer bli Randomturneringar, Klubblagsturneringar & Landslagsturneringar. Sponsorerna kommer att gå in och sponsra med priser i vissa av de här turneringarna, såklart förutsatt att online fungerar tillräckligt bra!



P.S hoppas bröderna får vinna åtminstone någongång så att de inte tappar lusten! :P



PES är liret - http://pesleague.se är adressen! =D

29 Don-T:

skriven

Första intrycket av fullversionen är att det kändes ännu bättre än jag hoppades ,pes 2010 kommer att ge massor av roliga timmar det är jag säker på ,lekte med att lägga in lite publikljud och badges igår och spelade igenom ett gruppspel i CL .Tyvärr får jag inte leka så mycket i helgen ska iväg då men jag ger er lite försprång innan Kalmar ff ska ut på onlineslakt ;)

30 Rune:

skriven

Jag har lite beslutsångest om jag ska införskaffa PC- eller PS3-versionen. Demon upplevde jag som aningen bättre när det gällde grafiskt flyt i repriser/mellansekvenserna på min PC än PS3:an. PC:n funkade å andra sidan sämre med handkontrollen då jag inte lyckas få höger analog till annat än 8-riktad. Vänsterspaken funkar dock perfekt.



Med risk att framstå som tjatig, har nån testat PC-versionen än om det går att lägga in publikljud till den?

31 FamousRuler:

skriven

@ Cannigia - Tack för infot, skönt med gamla features som är tillbaka. Angående det där med framtiden så var det ju så det var under PES4 tiden till PC så man tycker ju att lägga till dessa online features till PS3 inte borde kännas så avlägset. Kanske redan till nästa år.. hoppas...:-)



@ Rune - Jag har inte testat PC versionen men jag kan säga att demot är SKIT jämfört med full releasen. Nu pratar jag om PS3.

Vad gäller att lägga in publikljud och annat edit godis till PC versionen är ju fördelen med PC att man kan patcha och få spelet precis som man vill. Det saknar jag med PC.

32 arg lirare:

skriven

Cannigia : Det funkar inte att göra som du säger på straffarna. anitngen skjuter man 10 meter över eller mot hörnflaggan. har prövat allt som du skrev. lirar på ps 3 , någon som vet ?

33 bointus:

skriven

arg lirare : Det finns massvis med hjälpvideos på youtube, alternativt på wenb (http://winningelevenblog.com/)

Ett inlägg för några veckor sen där förklarar jättebra hur det funkar. Först höjd, sen när spelaren börjar löpa mot bollen, riktning. Piece of cake när man lär sig!