PES 2008 Guide - Spelaregenskaper och Specialegenskaper

8 kommentarer


Player Abilities - Spelaregenskaper (Fritt översatt från den officiella guiden till PES 6/PES 2008)

Attack - En spelares förmåga att slippa undan en försvarares markering.

Defence - Ju högre det här attributet är, ju bättre är spelaren på att gå in i närkamper och på att glidtackla. Det har också en effekt på hur snabbt spelaren är uppe på benen igen när han väl utfört en glidtackling.

Body Balance - Man kan säga att Body Balance nästan är detsamma som styrka i PES. En väldigt viktig attribut för försvarare men även generellt sett. Det här attributet beräknar hur bra en spelare, fysiskt, kan stå i mot och även pressa sina motståndare.

Stamina - Bestämmer hur snabbt en spelare blir trött, ju högre värde, ju längre kan han springa. Om en spelare har väldigt lite stamina kvar mattas även hans andra egenskaper.

Top Speed - Avgör hur snabbt en spelare kan springa när han inte har boll.

Acceleration - Hur snabbt en spelare når sin Top Speed (se ovan)

Response - En av de viktigaste attributen i PES. Response avgör hur snabbt en spelare tänker. Spelare med högre response kommer snabbt vara på plats när det handlar om ivägstudsande bollar, brytningar av passar och de kommer även att placera sig bra för att kunna ta skott och nickar. För datorstyda spelare såsom målvakten indikerar detta attribut hur snabba spelarens reflexer är.

Agility - Denna egenskap visar hur snabbt en spelare kan sparka, trixa och utföra vanliga rörelser. Ju högre värde desto snabbare genomförande. Detta syns speciellt när det handlar om direktskott och direktpassningar.

Dribble Accuracy - Spelare med hög Dribble Accuracy rör sig smidigt med bollen vid fötterna. De rör bollen oftare och behåller den nära fötterna vilket i sin tur gör att de kan manövrera med högre fart och precision. Detta gör även dem svårare att tackla.

Dribble Speed - Hur snabbt en spelare kan springa med bollen vid fötterna.

Short Pass Accuracy - Hur bra en spelare kan slå en pass längs marken.

Short Pass Speed - Hur snabbt passen går dit den ska.

Long Pass Accuracy - Hur bra en spelare kan slå passar i luften till sina medspelare. En viktig attribut för spelare som ska slå inlägg.

Long Pass Speed - Beräknar snabbheten på långa passningar/inlägg i luften.

Shot Accuracy - Om en spelare får en ren träff på bollen när han skjuter, så bestämmer detta värde hur precist han siktar.

Shot Power - Kraften i det skott du avfyrar, ju högre värde desto hårdare skott. Värdet har även betydelse för försvarare och målvakter då detta beräknar hur bra de är på att rensa iväg bollen från eget straffområde.

Shot Technique - Hur väl en spelare träffar boll när han ska skjuta. Om en spelare är under press så har det här attributet också stor betydelse för om han lyckas få till ett bra eller dåligt skott, även skott från konstiga vinklar beräknas av det här attributet.

Free Kick Accuracy - Ju högre värde desto bättre frisparkar.

Swerve - Skruv, beräknar tillsammans med ovan nämnda Free Kick Accuracy och har betydelse för hur skruvade dina frisparkar och hörnor blir. Har spelaren väldigt hög swerve kan han få bollen att dyka precis efter att den gått över muren.

Header - Nickar utförda med skottknappen och vanliga passningsknappen kommer att vara mycket mer precisa om detta värde är högt.

Jump - Hur bra en spelare är på att gå upp i nickdueller. Detta värde har en något mindre betydelse för de spelare som redan är väldigt långa.

Technique - Hur bra en spelare får, och behåller kontroll över bollen. Värdet har även betydelse för direkt passar och hur spelare utför olika sorters trick. Något som inte alla vet är att det även bestämmer hur bra en spelare är på att chippa bollen.

Aggression - Detta är ett attribut som kontrolleras helt och hållet av AI:n. Ju högre värde en spelare har ju mer benägen är denna att hjälpa till i offensiven och fylla på framåt. En spelare med låg agression stannar helst nära den plats som han gavs i Formation Settings.

Mentality - Visar hur stor vilja och hur stort hjärta spelaren har. En spelare med högt mentality värde som har blivit av med nästan hela sin stamina är mycket bättre på att behålla en bra nivå i sitt spel än en utmattad spelare med lågt mentality värde.

Goal Keeping Skills - Har endast betydelse för målvakterna i spelet. Avgör hur bra målvakten är på att stoppa skott.

Teamwork - Hur bra en spelare agerar med sina medspelare. Detta har betydelse för passningsspelet, hur spelaren möter boll och hur han löper. Antagligen den viktigaste attributen i hela spelet om man vill spela gladfotboll a la Brasilien 82' 86'.

Condition/Fitness - Hur trött en spelare blir efter matcherna. Ju högre värde desto mindre trött.

Weak Foot Accuracy - Hur bra en spelare är med sin andra fot. De som har en 8:a är helt tvåfotade.

Weak Foot Frequency - Hur ofta spelaren använder sin andra fot.

Injury - A, B, C - med ett A så blir spelaren nästan aldrig skadad. Med ett C så blir han lättare svårt skadad.

Special Abilitis - Specialegenskaper
Dribbling - Om en spelare har dribbling som extra attribut så kommer han oftare att försöka ta sig förbi sina motståndare med en dribbling. Dribbling attributet gäller bara spelare i datorlag.

Tactical Dribble - En spelare med tactical dribble färdighet använder dribblingar för att hålla i bollen när laget är under press. Även denna färdighet gäller bara för spelare i datorlag.

Positioning - En spelare med detta attribut kommer att hitta luckor och positionera sig rätt i motståndarens straffområde. Spelaren kommer även att ha lättare för att komma undan sin försvarare.

Reaction - Spelare med denna färdighet kommer att göra väljtajmade löpningar framåt när hans lag har bollen. Extra användbart är detta om spelaren som slår passen till en sådan löpande spelare har passing eller playmaking attribut.

Playmaking - De spelare som har playmaking som specialetet är väldigt få, när en sådan spelare har bollen rör sig hans lagkamrater på mittfältet och i anfallet mer intelligent för att kunna ta i mot en pass. Playmaking attributet gör också att det finns större chans att spelaren kan slå en boll som öppnar upp ett helt försvar.

Passing - Kvaliteten på den sista passningen blir mycket bättre om en spelare har denna färdighet. Det blir även lättare för den spelare som ska ta i mot passen att få kontroll.

Scoring - Det blir lättare att skjuta ur svårare lägen och ur sämre vinklar. Generellt sätt så förbättras spelarens förmåga att träffa mål.

1-1 Scoring - I friläge så blir det lättare att göra mål och det förbättrar även kvalitén på försök till lobbar över målvakten.

Post Player - Denna färdighet gör att spelaren går ner och möter boll på mittfältet, dock endast om du inte kontrollerar honom. Spelaren har också lättare för att hålla i bollen och trycka bort sin motståndare.

DF Postioning (Lines i de äldre spelen) - Anfallare med denna färdighet tajmar sina löpningar framåt för att kunna bryta motståndarens offsidefälla.

Middle Shooting - Förbättrar spelarens förmåga att skjuta från långdistans med både kraft och precision.

Side - Spelare med side kommer att söka sig ut mot sidlinjen. Datorstyrt.

Centre - Spelare med center trivs bäst i mitten och söker sig dit även ifall de fått en annan position.

Penalties - Straffar som slås av spelare med penalties som specialvärde kommer att vara mer benägna att gå upp i nättaket (om man skjuter högt dvs).

1-Touch Pass - Trots namnet så gör denna färdighet att spelaren är bättre på att skjuta direktskott.

Outside of the Boot - Spelare med denna egenskap är bättre på att skarva/skjuta bollen med yttersidan av sin dominerande fot. Detta är speciellt nyttigt för de spelare som inte har så hög "Weak Foot Accuracy".

Marking - Datorspelare blir bättre på att markera med denna egenskap. Detta har ingen betydelse om du själv är spelaren som du försöker markera med.

Sliding Tackle - Glidtacklingar är mer benägna att träffa om en spelare har denna egenskap. Till och med om du gör en tackling bakifrån kan en spelare få en touch på bollen som är livsviktig. Färdigheten gör även att dessa spelare oftare slipper undan kort från domaren.

Covering - En förmåga som ofta ses hos försvarare eller defensiva mittfältare. Denna egenskap gör att spelaren (när han är styrd av datorn) lättare täpper igen ytor i lagets uppställning. Det gör också att denna spelare oftare tar över en plats om t.ex. mittbacken går upp på en hörna.

D- Line - Denna färdighet kan göra ett intryck på hela backlinjen. En spelare som har denna specialare styr backlinjen och bestämmer i vilken linje spelarna ska ligga, de andra spelarna följer honom t.ex. om man provar på offsidefällan.

Penalty Stopper - Målvakten blir bättre på att rädda straffar.

1-On-1 Stopper - Målvakten har lättare att få någon del av kroppen på bollen när motståndaren skjuter från nära håll.

Long Throw - Spelare som har denna färdighet kan kasta bollen längre och snabbare än andra spelare och ifall man är djupt nere på motståndarens planhalva kan dessa vara nästan lika bra som inlägg.
 
1 richard:

skriven

"Injury - A, B, C - med ett C så blir spelaren nästan aldrig skadad. Med ett A så blir han lättare svårt skadad."

Är det in med ett A spelaren nästan aldrig blir skadad och med ett C så blir spelaren oftare skadad.

2 Caniggia:

skriven

@ Richard - Helt rätt. Det är ändrat nu. =) Tack.

3 richard:

skriven

Vill bara ge di beröm för att du har orkat hålla igång den här bloggen som är väldigt rolig att läsa.

4 Caniggia:

skriven

@ richard - Tack, det var kul att höra. Förhoppningsvis blir den ännu roligare att läsa om ett litet tag när det kommer mer info om nästa PES.

5 Duktig:

skriven

Duktigt jobbat

6 Caniggia:

skriven

@ duktig - Tack Tack! Alla kommentarer värmer!

7 Crille:

skriven

PES or die...
Väldigt fin sida, och snyggt jobbat förresten på att beskriva den svåra sidan av PES.

8 Caniggia:

skriven

@ crille - Tackar sâ mycket. Kommer snart hem frân Frankrike och dâ blir det fler nyheter.