PES 2008 Guide - Taktikdel 3: Manual Strategies

Kommentera
I den här tredje och avslutande delen av min taktikguide ska jag ta upp något jag själv inte utvecklat till fullo när det handlar om mitt taktiska kunnande i PES, nämligen manuella strategier. För att ställa in dessa går man från uppställningsmenyn till (set tactics/change gameplan).

Manuella strategier är användbara på många olika sätt om man lär sig kontrollera dem. De manuella strategierna kan vara upp till fyra stycken och man aktiverar dem genom att trycka in L2 + fyrkant, cirkel, trekant, eller X när man spelar match. De deaktiveras på precis samma sätt. Det finns en hel del strategier att använda sig av och jag tänkte gå igenom dem här.

No Strategy - Precis som översättningen. Betyder att man inte har någon strategi på den här knappen.

Centre Attack
- Alla attackerande spelare (mittfältare och anfallare) tar mer centrala roller på plan. Detta kan vara bra om man känner att man förlorar kampen om mittfältet. Naturligtvis så öppnar detta för att motståndaren attackerar på kanterna istället.

Right/Left Side Attack
- Dina ytterbackar fyller på bakifrån och ditt lag flyttar över något till höger eller vänster sida beroende på vilken av sidorna du valt. Det negativa med de här taktikerna är att dina backar blir trötta snabbt när de fyller på och ofta lämnar luckor i försvaret.

Opposite Side Attack
- Spelare som spelar på kanterna håller sig kvar nära sidlinjerna när du har bollen. Detta öppnar för krossbollar men gör naturligtvis att det blir mer ytor i mitten av planen för din motståndare. Taktiken gäller endast när ditt lag har bollen.

Change Sides
- Yttermittfältare och anfallare bytar positioner med jämna mellanrum. Detta kan förvilla din motståndare om denne t.ex har valt att punktmarkera en av dina spelare. Det tar tid för yttermittfältare att byta plats så det kan ibland göra att du lämnas utan spelalternativ på kanterna.

CB Overlap
- Du får välja en central försvarare när du ställer in den här strategin i menyn. Spelaren du markerar kommer att flytta upp på mittfältet och även ibland i anfallet när du har bollen. Spelaren kommer bli trött väldigt snabbt om du använder dig av den här strategin under en lång period i matchen (30min kan räcka) och det öppnar även upp den delen av ditt försvar som spelaren skulle haft om han inte hade bytat position.

Pressure
- Med press på, som strategi, så rör sig dina spelare långsamt mot bollhållaren. Det kan bli enklare att pressa motståndaren med den här taktiken igång men det leder också till att dina anfallare kommer långt ner i banan då de också hjälper till att pressa. Pressen är endast igång när du inte har bollen.

Counter Attack
- Dina attackerande spelare (FC, SS, WG) stannar högt upp i banan och väntar på en kontringschans. Detta kan göra det svårare att försvara om motståndaren får chansen att hålla i bollen runt ditt straffområde.

Offside Trap
- När du använder den här strategin tar din backlinje ett skutt upp och försöker ställa din motståndare offside (därefter stängs strategin av). Det behövs väldigt mycket övning med samma lag och bra timing för att det här ska fungera. Gör du fel så får oftast motståndaren ett friläge.

Strategy A/B
- De här strategierna betyder att du kan lägga in en helt annan taktik som ditt lag ändrar till när du vill det. Det är lämpligast att byta till denna då bollen är på väg ur spel då det tar ett tag för dina spelare att hitta sina nya positioner om taktiken är väldigt annorlunda från din normala taktik.

Ett tips är att bara använda sig av en strategi i början när man lär sig använda strategier. Dessutom kan det vara bra om man tänker sig att en knapp oftast har samma funktion. Jag lägger t.ex. alltid själv counter attack på X.
I nästa del av PES-Guiden så tittar vi närmre på vad spelarnas olika attribut betyder.