PES-Guide - Inlägg i PES

2 kommentarer
Alla officiella PES-guider som har släppts.
Inlägg. Ett av fotbollens viktigaste moment. Kärnan till mycket av det som betecknas som fotbollskonst. De som kan slå ett bra inlägg är ofta de som lyckats läsa hur anfallaren kommer agera i sitt nästa drag. Idag tar vi oss en titt på inlägg i PES-Serien.

Det långa inlägget.
Det långa inlägget utförs genom att man trycker på Styrkorset + Cirkel.
Det här är den vanligaste typen av inlägg och fungerar bäst om du ska nå en spelare som befinner sig i mitten av straffområdet eller vid bortre stolpen. Den här typen av inlägg är oftast de mest kraftfulla och därför träffar de också oftare en spelares huvud. Spelar du med en lång anfallare så är den här sortens inlägg ett bra val.
Allmänt tips: Tänk på vilken fot som spelaren föredrar innan du slår ett inlägg. I vissa fall kan det vara bra att slå alla inlägg med den bästa foten då inlägg med den sämre foten kan bli katastrofalt dåliga speciellt om spelaren inte är en stjärna. Weak foot frequency och Weak foot accuracy spelar stor roll när det handlar om inlägg.
Inläggsegenskaper: Agility, Long pass accuracy, Long pass speed, Teamwork, Passing*, Playmaker* (har spelaren du ska slå inlägg med höga värden eller de stjärnor som angavs är det större sannolikhet att inlägget blir "rätt")

Det mellanlånga inlägget.
Det mellanlånga inlägget utförs genom att man trycker på Styrkorset + Cirkel X2 (två ggr)
Det här inlägget slås ofta för att nå spelare på främre stolpen eller i mitten av straffområdet. Inlägget slås med mindre kraft och höjd och ämnar sig bäst då man försöker nå spelare vid främre stolpen. Eftersom att banan på bollen är annorlunda är det också enklare för försvarare att bryta den men samtidigt ett inlägg som skapar möjlighet för språngnickar, volleys, saxsparkar med mera.
Allmänt tips: Samma som det långa inlägget.
Inläggsegenskaper: Samma som det långa inlägget.

Det höga inlägget.
Det höga inlägget slår man genom att trycka R2 + Styrkorset + Cirkel / X2 (en eller två ggr beroende på om du vill ha ett högt långt inlägg eller ett mellanlångt högt inlägg).
Genom att trycka in R2 samtidigt som du slår ett långt eller mellanlångt inlägg så blir inlägget lite förändrat till sättet. Spelaren kommer att sparka till bollen så att den förflyttar sig långsammare men högre. Bollbanan är perfekt för en lång anfallare och svår för en försvarare att bryta. Det blir ofta tuffa dueller vid den här sortens inlägg om inte försvararna är väldigt överlägsna i luftrummet.
Allmänt tips: Att bollen seglar fram genom luften mycket långsammare än vid ett vanligt inlägg gör att det är svårare att nå spelare som rör sig, det händer ofta att spelare hamnat ur position innan bollen når fram. Om en sådan här boll spelas nära målet så handlar det ofta om ett lätt ingripande för målvakten.
Inläggsegenskaper:
Samma som det långa inlägget.

Det låga inlägget.
Det låga inlägget slår man genom att trycka Styrkorset + Cirkel X3.
Den här typen av inlägg används mest på den sista tredjedelen av planen. De låga inläggen stryker gräset i hög fart. Man har mindre kontroll över den här sortens inlägg även ifall man med lite träning kan få inlägget att nå mittfältare vid straffområdesgränsen. Det är som mest användbart vid kontringar när man är 2 mot en och kan nå en ensam spelare inne i boxen.
Allmänt tips: Ser du en ensam spelare vid första stolpen så kan det här vara ett bra sätt att nå honom snabbt.
Inläggsegenskaper: Agility, Short pass accuracy, Short pass speed, Teamwork , Passing*, Playmaking*

Det manuella inlägget.
Det manuella inlägget slår man genom att trycka in L1+ Cirkel + Styrkorset.
Det speciella med manuella inlägg är att du då får möjlighet att sikta med styrkorset (på ett ungefär) mot den spelare du vill slå bollen till.
För att du ska kunna slå manuella inlägg så måste du ha ställt in Long Pass Mode på antingen typ 4 eller 5.
Allmänt tips: Det manuella inlägget kan vara väldigt användbart när du försvarar dig och rensar. Den kan också vara bra för att nå dina anfallare med direkta långbollar.

Lite andra tips angående inlägg.
1. Om vi säger att det finns tre spelare i straffområdet, en vid bortre stolpen, en vid främre och en lite längre bak vid straffpunkten så betyder styrkorsets intryck när inlägget slås var man vill att inlägget ska hamna. För att nå spelaren vid bortre stolpen trycker man upp på styrkorset, för att nå den vid främre så trycker man ner och för att nå den vid straffpunkten åt vänster.
2. Manuellt inlägg kan vara klurigt. Glöm inte att hålla in L1 när du slår dem. Det kan dock bli intressant och en ny sorts chipinlägg om du kommer på kanten vänder inåt straffområdet och sedan slår ett inlägg utan att trycka L1. Prova, det blir lite chip över det hela.
3. R2 och inlägg brukar vara väldigt effektivt mot bortre stolpen om inlägget slås från kanten och kommer vid gränsen eller en bit in i straffområdet.
4. Träna för att se hur styrkorsets intryck påverkar hur bollen når spelarna i Free training. Detta är individuellt från lag till lag och det kan vara användbart att veta hur dina spelare möter bollen.
 
1 Rune:

skriven

En liten fråga angående manuella passningar, långa som korta... Är det likadant i konsolversionerna som till PC att man bara kan slå manuella passen i åtta riktningar eller är de analoga spakarna analoga fullt ut?



Jag tycker vitsen med manuella passningar till stor del går förlorad om man inte kan rikta dem exakt dit man vill, men jag antar att enbart PC versionen är begränsad till åtta riktningar för att tangentbordsspelare ska spela på samma vilkor som gamepadspelare?

2 Caniggia:

skriven

@ Rune - Det är åtta riktningar som gäller på alla versioner tyvärr. Det kan dock bli tal om ett mer rörelsefritt upplägg i PES 2010.